Mii de romani plecati la munca in Italia, TEPUITI de firmele angajatoare din Romania

news

Un scandal monstru sta sa izbucneasca in Romania, din cauza firmelor care angajeaza forta de munca in tara si o inchiriaza firmelor din Italia.

Este vorba despre plata salariului minim in tara la nivelul celui din Italia. Insa, sub pretextul ca nu exista comunicat oficial un salariu minim, angajatorii platesc celor trimisi la munca in Italia salariul minim din Romania. Aceasta situatie a fost confirmata de doi soferi de TIR pentru newsbv.ro, insa au solicitat sa ramana anonimi, pentru a nu avea probleme cu locul de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, intrat in vigoare in acest an, la art. 92. alin. 3, se precizeaza: „Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar”, iar la alin. 4 se stipuleaza: „In masura in care utilizatorul nu are anagajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de mnca aplicabil la nivelul utilizatorului”.

Situatia este cu atat mai grava cu cat sunt mii de persoane angajate in Italia nu doar in domeniul transportatorilor, ci si in constructii sau ingijitori la domiciliu.

Cele doua persoane care ne-au contactat pe aceata problema ne-au spus ca au consultat un avocat din Italia, care le-a spus ca trebuie sesizate autoritatile din Romania, in speta Inspectoratul de Munca, pentru a obliga firmele angajatoare sa inte in legalitate, pentru ca exista o suma minima care trebuie platita angajatialor in Italia, in speta zilierilor. Mai mult, iata un act oficial care prezinta aceste informatii, de pe site-ul Casei de Pensii din Italia – CLICK AICI! 

Cu alte cuvinte, un angajat ar trebui sa aiba putin peste o mie de euro in tara salariul pe cartea de munca, pentru care sa se plateasca si taxele aferente la bugetul asigurarilor sociale si de sanatate!

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,


Comentarii: