Mii de sarbi protesteaza in Kosovo impotriva interzicerii utilizarii dinarului si impunerea monedei euro

externe

Sarbii kosovari s-au adunat luni la Mitrovica pentru a protesta impotriva deciziei Pristinei de a face din euro singura moneda legala, potrivit Euronews.

Mii de sarbi minoritari din Kosovo au protestat luni impotriva interzicerii utilizarii monedei sarbe in zonele in care locuiesc, o problema care a fost cauza celei mai recente crize in relatiile dintre Serbia si Kosovo.

Tensiunile au escaladat dupa ce guvernul din Kosovo, o fosta provincie sarba, a interzis bancilor si altor institutii financiare din zonele populate de sarbi sa foloseasca dinarul in tranzactiile locale si a impus euro.

Dinarul a fost utilizat pe scara larga in zonele dominate de etnici sarbi, in special in nordul provinciei, pentru a plati pensii si salarii personalului din institutiile conduse de sarbi, inclusiv scoli si spitale.

Interdictia i-a infuriat atat pe sarbii kosovari, cat si Serbia. Liderii Serbiei si Kosovo s-au certat pe aceasta problema la o intalnire de saptamana trecuta la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Protestatarii de la mitingul din partea sarba a orasului divizat Mitrovica, din nordul Kosovo, au declarat ca abolirea dinarului incalca drepturile sarbilor din Kosovo si este discriminatorie. Ei au cerut comunitatii internationale sa faca presiuni asupra guvernului kosovar pentru a inversa miscarea.

Criticii spun ca decizia Kosovo ii afecteaza pe cei mai vulnerabili din societate. Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a respins astfel de critici intr-un mesaj catre sarbii kosovari.

El a insistat ca noua masura are ca scop stoparea fluxului ilegal de bani si „nu impiedica Serbia sa ajute financiar cetatenii comunitatii sarbe din Kosovo”.

„Kosovo nu a interzis dinarul, nici dolarul, lira sau francul elvetian”, a spus Kurti. „Singura schimbare de la 1 februarie este ca numerarul nu poate trece granita in saci, ci ar trebui sa vina prin conturi bancare si (sa fie) retras in euro.”

In 1999, o campanie de bombardare a NATO de 78 de zile a pus capat unui razboi intre fortele guvernamentale sarbe si separatistii etnici albanezi din Kosovo. Fortele sarbe au fost alungate, dar Belgradul nu a recunoscut niciodata independenta Kosovo si inca il considera o provincie sarba.

Uniunea Europeana si Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea ca interzicerea dinarului de catre Kosovo ar putea crea tensiuni intr-o regiune deja volatila si au cerut consultari si amanarea miscarii.

UE a intermediat negocieri intre Serbia si Kosovo in incercarea de a normaliza relatiile dintre ele, dar discutiile au aratat progrese lente, in timp ce incidente violente ocazionale au alimentat temeri de instabilitate in Balcani, in timp ce razboiul face ravagii in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: