analize

Minciunile de la TV in cazul Bastroe. Profesorul Vespremeanu-Stroe: „Niciuna nu sta in picioare la o analiza stiintifica serioasa. Asta cu secarea Deltei si cu ramanerea bratelor ‘romanesti’ fara apa este o trasnaie”

Profesorul universitar Alfred Vespremeanu-Stroe, director al Statiunii de cercetari marine si fluviale Sf. Gheorghe (jud. Tulcea) a Universitatii din Bucuresti, demonteaza principalele teme vehiculate la televiziunile controlate de mogulii penali in cazul Bastroe. Sub pretextul apararii Deltei, mai multe voci si canale TV incearca sa creeze o atmosfera de animozitate fata de Ucraina, care acum se lupta sa reziste invaziei ruse. 

„De exemplu, eu am fost foarte mirat sa vad nu unul, ci foarte multe pseudo-argumente prin care Delta Dunarii ar fi aproape distrusa, vedem burtiere la TV si vedem chiar puncte de vedere de unde nu te astepti, chiar si de la ONG-uri. Nu vorbim doar de autoritatile romane.

Daca imi permiteti, as pleca tocmai de aici, adica de la un scurt inventar a ceea ce vedem in mass-media – si cred ca este gresit! -, si apoi sa vedem care este, de fapt, acel impact negativ despre care trebuie discutam.

Vedem o lista de patru puncte pe care le-as enumera de la inceput. Este vorba despre Padurea Letea, care ar avea de suferit, despre circulatia sturionilor, de colmatarea bratului Sulina, adica s-ar colmata calea principala de acces maritim, iar a patra ar fi scaderea nivelului apei, eventual chiar secarea Deltei.

Sa recunoastem, toate aceste presupuse consecinte sunt foarte grave. Daca ar fi adevarate, mai ales la pachet, ar fi un adevarat dezastru.

Insa, sincer, niciuna nu sta in picioare la o analiza stiintifica serioasa. Pe scurt, padurea Letea, ca si Padurea Caraorman, care desigur sunt foarte valoroase ecologic, ecosistemele de acolo forestiere sunt foarte valoroase, sunt practic conditionate de nivelul panzei freatice si de nivelul local al apei, care nivel local depinde de nivelul Dunarii si de nivelul Marii Negre.

Asadar, oricat de adanci sau de putin adanci sunt bratele Sulina sau Bastroe, nu avem un impact direct asupra padurii Letea. Iar daca e sa fie, adica sa spunem nu ca dragheaza, ci presupunem ca ar construi niste jetiuri, lucru complet indezirabil, dar daca ar face asa ceva, nivelul chiar ar creste, adica pentru Letea ar fi putin mai bine. Dar nu despre asta este vorba, oricum nu este un impact negativ, chiar daca ar face niste astfel de constructii, impactul ar fi un pic pozitiv.

Despre sturioni nu sunt specialist, dar totusi am stat putin de vorba cu oameni care se ocupa, inclusiv cu pescari. Si punctul de vedere unanim este ca impactul este extrem de redus, in general doar pe perioada dragarii – in acele zile, sigur ca da. Dar mai departe, pentru ei, ruta de migratie este intacta. Nu conteaza prea putin ca apa este putin adanca sau foarte adanca in zona gurii de varsare sau pe brat, mai departe, deci nu vorbim de un impact.

Despre colmatarea Sulinei: am auzit de curand punctul asta de vedere, de la autoritati, de la AFDJ, de la Ministerul Transporturilor, ca deja avem probleme pe bara gurii Sulina. Serios? Vorbim in realitate de faptul ca dupa un an de seceta, in sfarsit, Dunarea a crescut intamplator in mod natural.

Chiar am venit din Delta acum cateva zile si poti sa vezi Delta plina de apa – tulbure, normal, apa cu sedimente, s-au topit zapezile si a si plouat foarte mult. Si atunci sigur ca intensitatea proceselor sedimentare, nu a colmatarii, ci a depunerilor aluvionare din zona gurilor de varsare a crescut, in aceste saptamani, este un proces suta la suta 100% natural, nu poate fi legat in niciun fel de dragajele de pe Bistroe, despre care inca nici nu stim daca au avut loc si unde au avut loc, pe Bastroe.

Iar ultima “problema”, asta cu secarea Deltei si cu ramanerea bratelor “romanesti” fara apa, iarasi este o trasnaie!, fiindca Chilia, care a avut 70%, in secolul 19, din totalul debitului Dunarii, a tot scazut organic pana la un punct. De ce? Fiindca este bratul cel mai lung, are in jur de 110 kilometri, celelalte sunt mai scurte si atunci trag natural mai multa apa.

Mai mult, in 2004, cand a inceput diferendul cu Ucraina, Romania, unilateral, fara sa consulte partea ucraineana, a construit un dig transversal pe bratul Chilia, in dreptul Ceatalului Ismail, adica unde incepe Delta si in felul asta a contribuit la redirectionarea unei parti din ape catre bratul Tulcea si apoi catre Sulina si Sfantul Gheorghe. Lucrul acesta, va spun sincer, a fost benefic, dar felul in care a fost facut n-a fost in regula.

Intamplator, chiar atunci am avut un student din Ucraina, care lucra la un fel de institut hidrologic si acolo erau foarte ingrijorati, fiindca nu stiau pana unde vor continua lucrarile romanesti, cum?, ce fel?, nici macar o nota nu au avut primit. Adica face parte din perioada aceea tulbure diplomatica, specialistii lor nu erau cu nimic informati despre ceea ce noi faceam, chiar daca, repet, masura era OK, fiindca poti sa redistribui fluxul de ape intre brate cat timp ai o ratiune, si anume de a avea o circulatie sanatoasa a sedimentelor.

Am vorbit deja foarte mult despre, vedeti, pericole false, care sunt vehiculate”, a declarat profesorul intr-un interviu pentru Spot Media.

Alfred Vespremeanu-Stroe este profesor univ. la Facultatea de Geografie si coordoneaza o echipa de cercetatori ai Universitatii Bucuresti specializati in domeniile Stiintelor Pamantului (directii de cercetare: Oceanografie, Geomorfologie costiera, Hidrodinamica litorala, Schimbari climatice etc) care desfasoara cercetari in mediile deltaic, costier si fluvial.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu atrage atentia asupra uriasei campanii de manipulare care are loc in acest moment in Romania in cazul canalului Bastroe. Sub pretextul apararii Deltei, mai multe voci si canale TV incearca sa creeze o atmosfera de animozitate fata de Ucraina, care acum se lupta sa reziste invaziei ruse. „Rusia a fost, de veacuri, este si va ramane cel mai puternic si mai crud dusman al Romaniei, al Europei, al democratiei si libertatii, pe care nu le va avea niciodata”, arata CTP.

„Bastroe nu e Ucraina. Deoarece exista semnale ca Ucraina dragheaza canalul Bastroe, ceea ce poate provoca daune financiare si de mediu Romaniei, sa o dam dracului de Ucraina, sa nu-i mai sprijinim pe ucraineni – altfel, inseamna ca nu suntem patrioti.

Asta e sloganul momentului, propagat de zvonerii si raspandacii Kremlinului din Romania. Inghitit pe nemestecate de romanii cu discernamant deosebit de redus. Acestora, incerc sa le dau un vomitiv.

Subsemnatul, ca om si ca roman, sustin Ucraina. Dar nu pentru ca as iubi-o. Statul vecin este ros de coruptie mai ceva decat statul roman, politica fata de minoritati, intre care cea romana, este nationalist-primitiva in raport cu atitudinea evoluata, europeana, fata de minoritati a Romaniei.

Nu imi place tot ce spune si ce face presedintele Zelenski. Nu-i consider pe ucraineni un popor mai breaz decat altele. Singurul motiv pentru care ii admir este curajul si puterea de sacrificiu cu care lupta pentru a mai avea o tara. Dar nu sustin Ucraina numai pentru libertatea si suveranitatea ei, ci, in primul rand, pentru libertatea si suveranitatea Romaniei.

Nu exista nicio legatura intre vechea problema Bastroe si sustinerea Ucrainei de catre Romania. Una-i una, alta-i alta. Acest diferend nu trebuie abordat altfel decat diplomatico-juridic, facand apel la legislatia si organismele europene de judecata. Trimitand experti sa vada exact ce se intampla pe canal. Asa cum am procedat, cu actualul ministru de Externe Bogdan Aurescu varf de lance, in chestiunea celor 9.700 km² de platou continental disputati cu Ucraina, Curtea de la Haga dand pana la urma castig de cauza Romaniei.

In schimb, a nu mai sprijini Ucraina e un gest de tradare a interesului national. Caci Rusia lui Putin nu se afla in razboi doar cu Ucraina, dar si cu SUA si Europa, in special cu tarile din flancul estic al NATO, pe care le ameninta sistematic.

Avand ca baza de operatii o Ucraina ocupata, Kremlinul va ataca inevitabil in stanga si-n dreapta, pentru ca asta e natura profunda, ratiunea de a fi, a statului pradator rus. Si nu neaparat pe calea invaziei militare.

Republica Moldova, da, ar fi cotropita in 24 de ore, la cererea ‘poporului moldovean’, adica sor, partidul gangsteresc al lui Putin – rechinul din Kremlin a pregatit terenul, anulandu-si propriul decret din 2012 care consfintea integritatea si suveranitatea Moldovei in raport cu Transnistria. Ungaria si Austria nu e nevoie sa fie cucerite, sunt deja gubernii ale Rusiei, ca si Serbia. Puternica si hotarat antirusa Polonie nu va fi prima tinta de pe lista.

In Romania si Bulgaria insa, desi membre NATO si UE, exista formatiuni, televiziuni si site-uri pro Putin, precum si politicieni papusati de Kremlin in toate partidele – unul dintre ei e acum pe canalul Bastroe si ‘face ordine’ (George Simion – n.red.).

Acestea pot fi pompate financiar de Rusia si ajutate prin orice mijloace, inclusiv asasinate politice, specialitatea KGB, despre care vorbea seful Serviciului Secret al Ucrainei, sa ajunga la putere. Dupa care, ocupatia rusa se va pune in practica fara un foc de arma, cum se intampla acum cu Belarus, dupa ce dictatorul Lukasenko a fost mentinut prin forta la conducere de echipele de ucigasi ale Moscovei.

Iata de ce, gesturile incorecte ale Ucrainei, care nu trebuie trecute cu vederea, nu ma vor determina vreodata sa n-o mai sustin in lupta ei de aparare. Rusia a fost, de veacuri, este si va ramane cel mai puternic si mai crud dusman al Romaniei, al Europei, al democratiei si libertatii, pe care nu le va avea niciodata”, a subliniat CTP pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

5 ore ago

Ciolacu anunta din Turcia ca Romania va produce si mai mult armament turcesc: „Domeniu de interes major pentru Romania”

Romania isi doreste o cooperare mai stransa cu Turcia in doua domenii pe care le…

11 minute ago

Cum arata Vovciank, un alt oras pe care Rusia vrea sa-l „elibereze”. Peste 14.000 de oameni au fost stramutati din casele lor

Imagini teribile cu cartierele din orasul Vovciank, atacat puternic de Rusia. Numeroase blocuri de locuinte…

2 ore ago

5 ani de cand Zelenski e presedinte. Iohannis a vorbit cu el la telefon: „Discutie aprofundata”

Presedintele Klaus Iohannis a avut o discutie telefonica, marti, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, despre…

O oră ago