externe

Ministerul israelian de Externe l-a convocat pe ambasadorul Braziliei dupa ce presedintele Lula a comparat actiunile Israelului in Gaza cu Holocaustul

Israelul a declarat ca l-a convocat pe ambasadorul Braziliei pentru remarcile „rusinoase si serioase” ale presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva despre conflictul in curs dintre Israel si Hamas. Vorbind duminica mai devreme la Addis Abeba la summitul Uniunii Africane, Lula a numit ceea ce se intampla in Fasia Gaza drept „genocid”, transmite CNN.

„Ceea ce se intampla in Fasia Gaza cu poporul palestinian nu are nicio paralela in istorie. Intr-adevar, s-a intamplat cand Hitler a decis sa-i omoare pe evrei”, a spus el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, pe platforma X, ca Lula „banalizeaza” Holocaustul si „incearca sa faca rau poporului evreu si dreptului Israelului de a se apara”, spunand ca „o comparatie a Israelului cu Holocaustul nazist si cu Hitler depaseste limita”. „Israelul lupta pentru apararea sa si pentru a-si asigura viitorul pana la victoria completa si o face in timp ce respecta dreptul international”, a adaugat el.

„Nimeni nu va afecta dreptul Israelului de a se apara. Le-am ordonat angajatilor mei sa -l cheme maine pe ambasadorul Braziliei pentru mustrare”, a scris si ministrul israelian de Externe, Israel Katz.

Lula a facut si comentarii despre moartea lui Alexei Navalnai, cerand o ancheta adecvata asupra cauzei mortii sale.

In timp ce multe natiuni occidentale l-au condamnat imediat pe presedintele rus Vladimir Putin, Lula a spus, potrivit Reuters, ca „Inteleg interesele persoanei care acuza, dar nu este stilul meu. Sper ca un medic legist va oferi o explicatie pentru motivul pentru care individul a murit, asta e tot.”

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

11 minute ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

10 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

10 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

10 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

10 ore ago

BBC: trecerea la masinile electrice a ramas fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

10 ore ago