Ministerul Justitiei a terminat si a trimis Guvernului cele doua proiecte de modificare a Codurilor Penale

politica

Ministerul Justitiei a anuntat, joi, ca a trimis Guvernului spre aprobare cele doua proiecte de lege referitoare la Codurile penale, care pun in acord legislatia cu Constitutia Romaniei, asa cum a fost interpretata prin deciziile Curtii Constitutionale.

Potrivit unui comunicat al MJ, este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum si a altor acte normative si de proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea altor acte normative.

Ministerul mentioneaza ca proiectele nu fac parte din categoria celor pentru care se cere formal avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu toate acestea, in spiritul politicii de consultare a reprezentantilor sistemului judiciar asupra politicilor sale publice adresate justitiei, ministerul a consultat CSM.

Sursa citata arata ca o prima forma a textelor, elaborate in 2019 in cadrul Ministerului Justitiei, a fost pusa, la finalul anului 2019 – inceputul anului 2020, in discutia grupului de lucru interinstitutional constituit la nivelul Ministerului Justitiei, ce a avut ca obiect discutarea unor aspecte vizand modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, grup de lucru la care au participat reprezentanti ai institutiilor din sistemul judiciar (ICCJ, PICCJ, DNA, DIICOT, CSM, INM), grup care a lucrat asupra textelor initiale.

Cele doua proiecte de lege, rezultate in urma dezbaterilor din cadrul grupului de lucru, au fost supuse dezbaterii publice prin publicarea acestora pe pagina de internet a Ministerului Justitiei in data de 27 iulie 2021, respectiv 2 septembrie 2021.

Ministerul Justitiei spune ca a transmis cele doua proiecte Consiliului Superior al Magistraturii, solicitand punctul de vedere al acestuia, care a fost emis in data de 1 aprilie. O parte dintre observatiile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii au fost valorificate la finalizarea proiectelor.

Separat, Ministerul Justitiei a demarat procedura de avizare interministeriala, trimitand proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum si a altor acte normative Ministerului Afacerilor Interne, care l-a avizat in data de 1 aprilie.

De asemenea, proiectele de lege au facut obiectul unor consultari tehnice de lucru cu Comisia Europeana, in perioada aprilie – mai 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: