Ministrii europeni de interne si de justitie promit politici anti-imigratie mai dure

externe

Ministrii europeni de interne si de justitie, reuniti joi la Luxemburg, au declarat ca statele membre trebuie sa efectueze o mai buna evaluare a migrantilor si solicitantilor de azil si sa-i expulzeze mai repede pe cei considerati un risc pentru securitate, dupa ce atacurile islamiste au evidentiat dificultati persistente, transmite Reuters.

Ministrii s-au intalnit pentru a discuta masurile care trebuie luate in urma atacurilor mortale de la Bruxelles si din Franta, intr-o perioada de preocupari sporite de securitate legate de conflictul Israel-Hamas.

„Este o necesitate absoluta sa ne asiguram ca Uniunea Europeana este ferita de amenintarile teroriste”, a declarat comisarul UE pentru migratie, Ylva Johansson. „Oamenii care prezinta un risc de securitate pentru Uniunea Europeana trebuie sa fie mult, mult mai repede trimisi inapoi in tara de origine. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca nu avem niciun antisemitism violent sau islamofobie violenta… pentru ca toti cetatenii nostri sa se simta in siguranta in Uniunea Europeana”, a spus comisarul.

Tunisianul in varsta de 45 de ani, care a ucis luni doi suedezi in capitala Belgiei, statea acolo ilegal, dupa ce cererea de azil i-a fost respinsa. A ajuns in UE prin insula italiana Lampedusa in 2011 si a locuit si in Suedia. A fost ucis de politia belgiana.

Atacul de la Bruxelles – despre care Johansson a spus ca a fost „un semnal de alarma” – a subliniat esecurile persistente ale sistemelor de migratie si azil ale UE, inclusiv lacune de securitate si repatrieri ineficiente. Doar aproximativ o cincime dintre persoanele ale caror cazuri de azil sunt respinse in Europa sunt efectiv trimise inapoi.

In Franta, islamistul in varsta de 20 de ani, nascut in Rusia, acuzat ca a injunghiat un profesor vinerea trecuta, era cunoscut inainte de atac ca fiind un posibil risc pentru securitate, dar nu ar fi putut fi expulzat conform legislatiei actuale, au declarat autoritatile.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a spus ca nu ar trebui sa existe „naivitate” in ceea ce priveste repatrierea migrantilor si s-a alaturat multora dintre colegii sai pentru a solicita implementarea rapida a noilor reguli de migratie mult discutate ale UE.

Sustinatorii acestei revizuiri a politicilor UE in materie de migratie si azil, care urmeaza sa fie finalizata in acest an, spun ca va imbunatati situatia, inclusiv prin facilitarea repatrierii mai rapide a strainilor cu antecedente penale.

Intalnirea de joi a fost prima sansa a ministrilor de a discuta despre atacul din 7 octombrie al gruparii militante palestiniene Hamas, la care Israelul a raspuns bombardand Gaza. Oficialii din domeniul sanatatii din Gaza spun ca bombardamentele au ucis pana acum peste 3.700 de oameni.

Ministrii nu au luat decizii specifice, dar au analizat ce evolutii ar putea determina palestinienii sa fuga in numar mare sau sa declanseze acte violente in interiorul blocului comunitar.

„UE urmareste foarte indeaproape situatia din Palestina si daca cineva pleaca. Pana acum nu pare sa fie cineva. Incercam sa ducem ajutoare in apropierea centrelor de criza si, in acest fel, sa impiedicam mase mari de oameni sa vina aici”, a declarat ministrul de Interne al Finlandei, Mari Rantanen.

UE, in care locuiesc 450 de milioane de oameni, a inregistrat aproximativ 250.000 de sosiri ilegale in acest an, in mare parte din cauza traficantilor de persoane, ceea ce a starnit ingrijorarea Italiei, Spaniei si Germaniei.

Exista, de asemenea, o noua campanie in favoarea unor acorduri cu tarile africane – inclusiv Egipt si Maroc – asemanator celui pe care UE l-a incheiat cu Tunisia, oferind ajutor in schimbul opririi plecarilor spre Europa.

Criticii noilor politici ale UE in materie de migratie si azil nu cred ca aceste masuri ar fi eficiente si subliniaza riscuri tot mai mari pentru drepturile omului, in timp ce accentul este pus pe descurajarea imigratiei ilegale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: