externe

Ministru grec, campanie pentru Romania in Austria: „Grecia ia initiativa de a sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen. Aceasta extindere va aduce de asemenea beneficii directe pentru Grecia”

Ministrul Migratiei si Azilului, Notis Mitarachi, a prezentat in Austria, miercuri si joi, o initiativa pentru sustinerea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, urmand sa efectueze vizite in cele doua tari saptamana viitoare, informeaza un comunicat al ministerului elen de resort.

Notis Mitarachi s-a intalnit joi la Viena cu cancelarul austriac Karl Nehammer, iar miercuri cu ministrul de Interne, Gerhard Karner.

Potrivit textului citat, extinderea zonei Schengen prin aderarea celor doua tari va fi benefica in mod direct pentru Grecia, intrucat va fi unita rutier cu alte state membre UE in cadrul zonei libere de circulatie.

Bulgaria si Romania au aderat la UE in 2005 si in 2011 au incheiat cu succes procedurile de evaluare pentru intrarea in zona Schengen, fapt mentionat in concluziile Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 9 iunie 2011. De atunci, Comisia Europeana a afirmat in mod repetat ca cele doua tari sunt gata sa adere la zona Schengen.

In 2022, la initiativa Bulgariei si Romaniei, o noua misiune de teren a UE a avut loc, confirmand faptul ca cele doua tari continua sa indeplineasca standardele stricte Schengen si au un bilant exemplar in implementarea lor, noteaza sursa citata.

Ministerul elen reaminteste ca in timp ce cererea Croatiei de aderare la Schengen a fost acceptata in Consiliul JAI din decembrie, Romania si Bulgaria s-au lovit de opozitia a doua tari, Austria si Olanda. „Marea majoritate a statelor membre si-a exprimat sprijinul pentru cele doua tari, subliniind ca integrarea ar intari credibilitatea si securitatea UE”, se noteaza in comunicat, citat de Agerpres.

Grecia sustine aderarea Romaniei si Bulgariei pentru ca va contribui la stimularea activitatii economice, prin intermediul conexiunilor terestre cu spatiul Schengen, si la sporirea securitatii frontierelor externe.

„Grecia ia initiativa de a sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen. Aceasta extindere va aduce de asemenea beneficii directe pentru Grecia, care care va fi unita rutier cu alte state membre UE”, a declarat Notis Mitarachi, citat in comunicat.

„M-am intalnit aici la Viena cu cancelarul austriac, dl Karl Nehammer, si cu ministrul de interne, dl Gerhard Karner, si voi vizita Sofia si Bucuresti saptamana viitoare. Exista chestiuni care trebuie rezolvate, in special legate de migratie, de protectia frontierelor externe, o chestiune care necesita o politica europeana mai coordonata, dar si mai stricta. Pentru aceasta initiativa suntem in contact cu presedintia suedeza si Comisia Europeana”, a mai afirmat el, potrivit sursei citate.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

3 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

O oră ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

O oră ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

51 de minute ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

O oră ago