Ministrul Apararii anunta cand va intra Romania in posesia primului sistem de rachete Patriot: „Suntem in grafic”

news

Autoritatile romane sunt in grafic in privinta achizitionarii primului sistem Patriot, contractul urmand sa fie semnat pana la sfarsitul anului, a anuntat vineri ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor.

„Suntem in grafic cu achizitia primului sistem Patriot. Practic, pana la sfarsitul anului vom avea si contractul semnat si vom face si plata pentru primul sistem. Sistemul va fi livrat in prima jumatate a anului 2018. (…) Discutam de o achizitie Guvern la Guvern, o achizitie care se face cu plata in avans si cu livrarea in perioada imediat urmatoare”, a declarat Fifor, dupa ce a participat la Bucharest Forum, citat de Agerpres.

Ministrul Apararii a amintit ca achizitiile de acest gen se fac cu aprobarea Parlamentului.

„Am fost notificati de curand de faptul ca pana la sfarsitul lunii octombrie vom primi scrisoarea de acceptare (…) din Statele Unite. Lucrul acesta ne permite sa mergem in momentul imediat urmator cu proiectul de lege privind achizitia primului sistem Patriot in Parlamentul Romaniei, ceea ce vom si face, pentru ca discutam de unul dintre cele opt programe aprobate de Parlament si de CSAT. (…) Toate achizitiile de genul acesta se fac cu aprobarea Parlamentului, prin proiect de lege”, a spus Fifor.

El a vorbit si despre alte achizitii in curs de concretizare. „Suntem in curs de a cumpara primele transportoare blindate 8×8. Chiar astazi, la ora 11,00, avem o intalnire la Guvern cu primul ministru si cu reprezentantii companiei General Dynamics. Speram ca foarte curand, poate chiar saptamana viitoare, sa semnam memorandumul de intelegere cu General Dynamics si, totodata, contractul intre Ministerul Apararii si aceasta companie, astfel incat sa putem face plata”, a aratat Fifor.

Intrebat care este suma care trebuie platita pentru aceste transportoare, ministrul a raspuns: „Depinde cate astfel de transportoare vom achizitiona, pentru ca a fost o discutie initial de 10 transportoare. Din pacate, e un pic intarziat programul, dar avem promisiuni din partea companiei ca, de indata ce toate documentele acestea vor fi incheiate, vom putea sa trecem si la achizitie. Noi speram sa ramanem in program si sa achizitionam 10 bucati”.

Potrivit ministrului Apararii, aceste 10 transportoare sunt primele dintr-un set de 30, care se vor produce in Elvetia.

„Urmand ca, incepand cu cel de-al 31-lea transportor, productia sa inceapa la Uzina Mecanica Bucuresti. Discutam de transfer de tehnologie si de cooperare industriala intre General Dynamics si Uzina Mecanica Bucuresti”, a precizat Mihai Fifor.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: