Ministrul borfasilor se pregateste sa ceara si revocarea lui Augustin Lazar. Tudorel Toader lanseaza un atac tafnos la adresa procurorului general: „Regula elementara!”

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, sambata, ca procedura de evaluare a procurorilor de rang inalt se realizeaza in baza legii si nu a regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii, in masura in care acesta cuprinde norme contrare legii. El a tinut astfel sa ii dea o replica lui Augustin Lazar.

„O regula elementara! Procedura de evaluare a procurorilor de rang inalt se realizeaza in baza legii si nu a regulamentului CSM, in masura in care acesta cuprinde norme contrare legii!”, a scris ministrul Justitiei, pe Facebook.

Potrivit lui Tudorel Toader, la nivelul Ministerului Justitiei se realizeaza un studiu comparativ privind raportul dintre numarul de locuitori si numarul de magistrati, in statele membre ale UE.

Procurorul general Augustin Lazar a afirmat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca ministrul Tudorel Toader nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, intrebandu-se daca Executivul poate sa se erijeze in acelasi timp „in denuntator si apoi in evaluator”.

„Este bine-cunoscut ca exista art. 24, indice 1, din Regulamentul de organizare si functionare a CSM, prin care se reglementeaza pas cu pas procedura de verificare a managementului practicat de un procuror-sef. De la sesizare pana la verificarea de catre Inspectia Judiciara. Apoi, punerea in discutie in sectia de profil, daca este procuror sau judecator, apoi se cer apararile celui in cauza. Se aduce la cunostinta si se poate face verificarea apararilor. Dupa care, sectia dispune sau nu revocarea. Cel in cauza are posibilitatea sa atace hotararea sectiei la plen iar dupa plen are posibilitatea sa se adreseze Sectiei de contencios a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Prin urmare, este o procedura foarte elaborata iar eu am intrebat in Sectia de procurori daca exista posibilitatea, daca este permis ca Executivul sa intervina peste aceasta procedura si daca poate sa o neglijeze si sa faca propria evaluare. Adica, Executivul sa se erijeze in acelasi timp in denuntator si apoi in evaluator, in judecator al situatiei, pentru a cere in continuare revocarea unui magistrat cu functie de conducere. Raspunsul nostru este ca nu poate, fiindca ar trece linia rosie a separatiei puterilor in stat”, a afirmat Lazar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: