Ministrul chinez de externe nu a mai fost vazut de trei saptamani. Absenta lui prelungita provoaca speculatii intense

externe

qin gang, china, ministru de externe

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, nu a fost vazut in public de trei saptamani, o absenta neobisnuit de lunga in timpul unei perioade aglomerate de activitate diplomatica la Beijing, starnind speculatii intense intr-o tara cunoscuta pentru opacitatea sa politica, potrivit CNN.

Qin, in varsta de 57 de ani, diplomat de cariera si consilier de incredere al liderului chinez Xi Jinping, a fost promovat ministru de externe in decembrie, dupa o scurta perioada petrecuta ca ambasador in Statele Unite.

In calitate de ministru de externe, Qin a adus reprosuri Washingtonului dupa ce relatiile au scazut la un nou minim in urma doborarii unui presupus balon spion chinez deasupra SUA.

El a jucat, de asemenea, un rol cheie in eforturile ulterioare ale ambelor parti de a stabiliza legaturile dificile si de a restabili comunicarea, inclusiv intalnindu-se cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken in timpul vizitei sale la Beijing la mijlocul lunii iunie.

Insa diplomatul nu a mai fost vazut in public din 25 iunie, dupa ce s-a intalnit la Beijing cu oficiali din Sri Lanka, Vietnam si Rusia.

In ultima sa aparitie publica, un Qin zambitor a fost vazut mergand alaturi de adjunctul ministrului rus de externe, Andrey Rudenko, care a zburat la Beijing pentru a se intalni cu oficialii chinezi dupa insurectia grupului de mercenari Wagner.

„Avand in vedere statutul si influenta Chinei in lume, este intr-adevar foarte ciudat ca ministrul sau de externe nu a aparut in public de mai mult de 20 de zile”, a declarat Deng Yuwen, fost editor al unui ziar al Partidului Comunist, care locuieste acum in SUA.

Intrebata despre absenta prelungita a lui Qin la o conferinta de presa luni, un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a spus ca „nu are informatii de furnizat”, adaugand ca activitatile diplomatice ale Chinei se desfasoara ca de obicei.

Absenta lui Qin a fost cu atat mai vizibila din cauza activitatii diplomatice din capitala chineza din ultimele saptamani, inclusiv vizitele inalte ale oficialilor americani Janet Yellen si John Kerry.

Qin trebuia sa se intalneasca si cu Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, la inceputul acestei luni, la Beijing, dar intalnirea a fost amanata dupa ce China a informat UE ca datele „nu mai sunt posibile”, a informat Reuters, citand un purtator de cuvant al UE. Blocul comunitar a fost informat despre amanare cu doar doua zile inainte de sosirea programata a lui Borrell pe 5 iulie, potrivit Reuters.

De asemenea, Qin nu s-a prezentat la o reuniune anuala a ministrilor de externe a ASEAN in Indonezia saptamana trecuta. In schimb, principalul diplomat al Chinei Wang Yi a participat la intalnire in locul sau.

Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a declarat intr-un briefing de presa de martea trecuta ca Qin nu a putut participa la intalnirea ASEAN „din motive de sanatate”, potrivit Reuters. Dar acest raspuns lipsea din transcrierea oficiala a briefingului, postata mai tarziu pe site-ul ministerului.

Ministerul chinez de Externe omite adesea continut pe care il considera sensibil din transcrierea briefingurilor sale regulate.

Motivul de sanatate invocat de autoritati, totusi, nu a reusit sa inabuseasca un val de speculatii in mare parte nefondate cu privire la motivul pentru care Qin nu a fost vazut.

Aceste zvonuri apar din cauza lipsei de transparenta in sistemul politic chinez, in care informatiile sunt bine pazite si deciziile importante sunt luate in mare parte cu usile inchise, a spus Deng, analistul din SUA.

„Aceasta este o problema a regimurilor totalitare. Regimurile totalitare sunt inerent instabile, deoarece totul este decis doar de liderul suprem. Daca s-a intamplat ceva neobisnuit unui inalt oficial, oamenii se vor intreba daca relatiile lor cu liderul de varf s-au inrautatit sau daca este un semn de instabilitate politica”, a spus Deng.

In trecut, inalti oficiali chinezi au disparut din atentia publicului, pentru ca organul de supraveghere disciplinar al Partidului Comunist de guvernamant sa anunte ca au fost retinuti pentru investigatii. Astfel de disparitii bruste au devenit o caracteristica a campaniei anticoruptie a lui Xi Jinping.

La absenta lui Qin se adauga legaturile sale stranse cu Xi jinping.

„Qin Gang a fost ridicat de catre Xi Jinping. Orice problema cu el se va reflecta rau si asupra presedintelui – ceea ce ar insemna ca nu a reusit sa aleaga persoana potrivita”, a spus Deng.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: