Ministrul de Externe al Ucrainei: „Daca vom ramane fara arme, atunci vom lupta impotriva rusilor cu lopetile!”

actualitate

Dmitri Kuleba, arme, Ucraina, lopeti, rusi

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat ca „timpul se scurge” si sunt tot mai putine sanse ca senatorii si reprezentantii din Congresul american sa voteze un nou acord de finantare pentru cresterea ajutorului militar acordat Ucrainei. El a precizat insa ca, si daca raman fara arme, ucrainenii vor lupta impotriva rusilor cu lopetile.

Intr-un interviu acordat postului american de televiziune ABC News si citat de cotidianul Ukrainska Pravda, Kuleba a declarat ca mai multi bani pentru Ucraina ar putea contribui potential la evitarea unei confruntari directe intre NATO si Rusia, in care trupele americane ar fi obligate sa intervina.

„Oricare ar fi pretul de a sprijini Ucraina acum, pretul de a rezolva situatia grava din lume daca Ucraina pierde va fi mult, mult mai mare. Daca Occidentul nu este capabil sa opreasca Rusia in Ucraina, pe cine altcineva este capabil sa opreasca in alte parti ale lumii?”

„Chiar daca ramanem fara arme, vom lupta cu lopeti, pentru ca miza, acum, pentru Ucraina este existenta acestei natiuni.”

Chestionat cu privire la ideea ca Ucraina ar putea fi nevoita intr-o zi sa negocieze cu Rusia, Kuleba a exclus orice discutie cu regimul Putin pana cand Ucraina nu se va afla intr-o pozitie mult mai puternica pe campul de lupta.

Cu toate acestea, el a recunoscut ca armata rusa si-a „invatat lectiile” si ca acum este „mult mai bine adaptata la acest razboi”, dar a prezis „mai multe infrangeri” pentru Rusia in acest an. In ultimele saptamani, trupele rusesti au devenit mai increzatoare pe campul de lupta, cucerind mici zone de teritoriu in estul Ucrainei, in jurul orasului Avdiivka din regiunea Donetk, aflat in conflict.

Cu toate acestea, Kuleba a precizat ca aceste succese rusesti „minime” au venit cu un „pret extrem de ridicat” si a respins ideea ca Rusia are acum avantajul pe campul de lupta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: