Ministrul Educatiei contrazice presa: „Atat am de spus pe buget – 3,2% nu 2,1 – ca am vazut cum s-a dus in media”

politica

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, ca bugetul pe anul viitor pentru Educatie este de 3,2% din PIB, si nu 2,1%, asa cum a relatat presa.

„Fiecare dintre noi traieste intr-o multitudine de contexte, iar eu, astazi, sunt sub imperiul a doua dintre ele. Una este dezbaterea pe buget. Atat am de spus pe buget – 3,2 nu 2,1 – ca am vazut cum s-a dus in media. Da, si bursele elevilor si costurile pentru intretinerea si reparatia scolilor fac parte tot din bugetul educatiei.

Am descentralizat scolile acum mai mult de 10 ani si inca oamenii nu cer primarilor sa aiba grija de scoli, se uita tot numai la Ministerul Educatiei si asta este ceva ce putem schimba impreuna schimband intelegerea si imbunatatind intelegerea mecanismelor pe care statul le are atunci cand vine vorba despre decizii si despre responsabilitati. Asta nu inseamna ca e suficient ca procent din PIB. E o crestere, dar, sper eu, ca noul pachet de legi ale educatiei va aduce o crestere substantiala care sa insemne intr-adevar calea catre Romania educata”, a spus Deca la conferinta „Invata si da mai departe”, organizata de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, citata de Agerpres.

Ea a adaugat ca „al doilea context” sub imperiul caruia este il reprezinta conferinta ministeriala OECD, care a avut loc miercuri si joi la Paris.

„Stiti ca Romania este stat candidat. Este prima conferinta ministeriala, dupa 12 ani, la nivelul OECD, pe educatie si acolo s-a discutat, poate similar cu dezbaterile noastre din Uniunea Europeana, despre cum facem tinerii sa se simta mai imputerniciti, mai valorizati, mai parte a deciziilor. Discutia nu are loc in grupuri unde stim valoarea tinerilor, pentru ca lucram in fiecare zi cu ei, discutia se poarta intre cei care iau decizii in statele cele mai dezvoltate ale lumii. Este clar ca fara o implicare a tinerilor, mai ales pe subiectele care dor, pentru ca green si digital nu sunt subiecte care au aparut pentru ca sunau bine, sau pentru ca puteau fi etichete pentru alte programe, ci pentru ca reprezinta chei ale viitorului cetateniei globale si europene. Stim cu totii ca niciun cetatean nu va mai putea fi activ fara competente verzi si digitale”, a afirmat Deca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: