news

Ministrul Finantelor, interviu pentru Reuters: „Nu am in vedere sa solicit imprumut de la FMI”

Romania isi poate acoperi necesarul de finantare pentru o perioada de cinci luni, insa pandemia de coronavirus afecteaza in mod semnificativ veniturile iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depasi 5% din produsul intern brut, a declarat luni ministrul Finantelor, Florin Citu, pentru Reuters, citat de Agerpres.

Romania, care pana in prezent are 1.952 de cazuri de infectie cu coronavirus si 46 decese, a declarat starea de urgenta in data de 16 martie si Guvernul de la Bucuresti a aprobat un pachet de masuri in valoare de 3% din PIB. Masurile variaza de la garantarea liniilor de credit si subventionarea costurilor cu imprumuturile pentru IMM-uri pana la majorarea bugetului pentru sanatate si acordarea de ajutoare pentru somaj tehnic. Florin Citu a spus ca trimiterea in somaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costa patru miliarde de lei pe luna.

„Suntem pregatiti sa sustinem masura privind somajul tehnic pentru mai mult de o luna”, a spus ministrul Finantelor, adaugand ca o revizuire a bugetului ar putea fi aprobata in cursul zilei de marti.

Intrebat daca Romania va cere un credit de la Fondul Monetar International in cursul acestui an, asa cum a facut pe perioada crizei financiare mondiale din urma cu un deceniu, Citu a raspuns „nu am in vedere acest lucru la momentul actual”.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finantarea deficitului existent, plata pensiilor si salariilor si a cheltuielilor medicale, desigur, si exista finantare pentru ele. Rezerva de finantare acopera putin peste cinci luni”, a spus Citu. Acesta a mai mentionat ca Ministerul Finantelor inregistreaza deja o diminuare a veniturilor la buget si, desi nu a precizat care va fi noua tinta de deficit, a spus ca va depasi 5% din PIB.

Analistii avertizeaza ca spatiul fiscal al Romaniei necesar pentru a aborda criza coronavirusului este unul limitat deoarece Romania se confrunta cu o adancire a deficitului de cont curent, iar masurile fiscale generoase aprobate inaintea alegerilor locale si parlamentare din acest an au pus presiuni asupra perspectivelor de rating.

Citu a declarat pentru Reuters ca se asteapta la o revenire economica in forma de „V” in a doua jumatate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis sa inghete productia in loc sa faca concedieri.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: florin citu

Recent Posts

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

3 ore ago

Agramatisme la varful PSD: „Spun si eu la multi ani tuturor celor care poarta numele de… florii astazi si toate florile din aceasta tara si din Bucuresti”

Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, s-a chinuit din rasputeri, duminica, sa le faca o…

41 de minute ago

Daniel Ghita recunoaste ca Pandele l-a bagat in Parlament: „Unicul om care a crezut in mine”. Ghita, sustinator al Rusiei in razboiul cu Ucraina

Deputatul PSD Daniel Ghita a recunoscut, duminica, intr-o postare pe Facebook ca Florentin Pandele, sotul…

3 ore ago

Inca doi jurnalisti rusi au fost arestati. Ei sunt acuzati de „extremism” fiind apropiati de Alexei Navalnii

Konstantin Gabov si Serghei Karelin risca cel putin doi ani de inchisoare pentru acuzatii de…

3 ore ago