Ministrul german de Externe se arata dezamagita de impactul slab al sanctiunilor asupra economiei Rusiei: „Logica democratiilor nu functioneaza in autocratii”

externe

annalena baerbock, ministru de externe

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat ca sanctiunile occidentale impotriva Rusiei din cauza razboiului din Ucraina nu au „un adevarat impact economic”, scrie Deutsche Welle.

„Sanctiunile economice ar trebui sa aiba un impact economic. Dar nu este cazul. Pentru ca logica democratiilor nu functioneaza in autocratii”, i-a spus Baerbock jurnalistului Stephan Lamby intr-un interviu pentru noua sa carte.

Cartea, „Ernstfall. Regieren in Zeiten des Krieges”, care se traduce prin „Urgenta: Guvernarea in timp de razboi”, are ca subiect raspunsul guvernului german la razboiul din Ucraina.

„Am aflat ca prin decizii rationale, masuri rationale, convenite intre guverne civilizate, nu se poate pune capat acestui razboi”, a spus Baerbock in interviu.

Care este impactul sanctiunilor asupra economiei ruse?

Dezamagirea exprimata de Baerbock vine pe masura ce economia rusa continua sa creasca in ciuda sanctiunilor economice impuse de aliatii occidentali in urma invaziei Ucrainei de catre Moscova.

Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni fara precedent impotriva Moscovei pentru a limita capacitatea Rusiei de a-si finanta efortul de razboi. Cu toate acestea, economia Rusiei nu s-a prabusit sub greutatea sanctiunilor, asa cum se prevedea in unele cancelarii.

Economistii occidentali subliniaza ca Rusia isi datoreaza cresterea in principal economiei sale de razboi si productiei crescute masiv de arme si munitii. Ei spun ca cresterea nu este sustenabila.

In iunie, Uniunea Europeana a fost de acord cu o noua runda de sanctiuni care vizeaza inchiderea lacunelor exploatate de Rusia pentru a se sustrage de la sanctiuni.

Odata cu aceasta miscare, UE a incercat sa restranga reexportul prin tari terte catre Rusia a tehnologiilor sensibile care pot fi utilizate pe campul de lupta, cum ar fi microcipurile.

In interviu, Baerbock a criticat, de asemenea, reticenta initiala a reprezentantilo guvernului german de a calatori la Kiev.

Ea a devenit primul oficial guvernamental care a vizitat zona de razboi din Ucraina pe 10 mai 2022, la peste doua luni dupa invazia rusa.

Aceasta vizita a avut loc pe fondul vizitelor a numerosi sefi de stat si oficiali guvernamentali din randul aliatilor europeni care venisera sa-si arate solidaritatea cu Ucraina.

Chiar si Friedrich Merz, liderul opozitiei germane, a fost la Kiev mai devreme decat cancelarul Olaf Scholz, care a sosit la mai bine de o luna dupa el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: