Ministrul german de externe viziteaza China pentru a reafirma politica UE fata de Beijing

externe

Annalena Baerbock, Israel, control, Fasia Gaza, renuntare, razboi

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, incepe, joi, o vizita in China, cu scopul de a reafirma o politica comuna a Uniunii Europene fata de Beijing, la cateva zile dupa ce declaratiile presedintelui francez Emmanuel Macron au sugerat haos in abordarea continentului fata de superputerea in crestere, potrivit Reuters.

Macron a provocat o reactie in Statele Unite si Europa atunci cand a cerut Uniunii Europene sa reduca dependenta de SUA si a avertizat ca blocul sa nu fie atras intr-o criza privind Taiwanul, condusa de un „ritm american si de o reactie excesiva chineza”.

Multi politicieni, diplomati si analisti europeni au vazut comentariile lui Macron intr-un interviu pentru Politico si cotidianul francez Les Echos ca pe un cadou pentru ceea ce au numit obiectivul Beijingului de a dezmembra unitatea transatlantica.

Ca urmare, miza calatoriei inaugurale a ministrului german de externe Annalena Baerbock a crescut, multi membri ai UE sperand ca Berlinul va folosi aceasta oportunitate pentru a stabili o linie clara si unita a UE cu privire la China, au spus analistii.

Macron a fost considerat pe scara larga ca avand o „linie slaba” cu privire la Taiwan, avertizand ca Europa nu ar trebui sa fie „prinsa in crize care nu sunt ale noastre”, desi biroul sau a insistat ca acest lucru nu era sensul pe care il intentioneaza si ca pozitia sa fata de Taiwan si China nu s-a schimbat.

„Acum este vorba, in mare masura, de controlul daunelor… Dar norul vizitei lui Macron este foarte mare si totusi nu se stie cum va evolua acest echilibru in cele din urma”, a declarat Alicja Bachulska, cercetator in relatii China-UE la Consiliul European pentru Relatii Externe de la Varsovia.

Chiar si fara observatiile lui Macron, calatoria ar fi fost delicata pentru Baerbock, care a fost mai „agresiva” fata de China decat cancelarul Olaf Scholz si incearca sa elaboreze o politica menita sa reduca dependenta economica a Germaniei de Beijing.

Baerbock trebuie sa clarifice acum pozitia Germaniei cu privire la Taiwan in timpul vizitei sale, a declarat parlamentarul german pentru politica externa Nils Schmid, adaugand ca remarcile lui Macron au distrus impulsul sperat pentru o politica europeana comuna fata de China.

In vizita de doua zile, ministrul de externe urmeaza sa se intalneasca cu omologul sau, Qin Gang, si cu cel mai inalt diplomat al Chinei, Wang Yi.

Inaintea vizitei, Baerbock a spus ca un punct important pe agenda sa ar fi sa reaminteasca Chinei responsabilitatea de a influenta Rusia sa puna capat invaziei sale asupra Ucrainei si sa sublinieze convingerea comuna europeana ca o schimbare unilaterala a status quo-ului in stramtoarea Taiwan ar fi inacceptabila.

Viziunea Europei despre China ca partener, competitor si rival sistemic este busola politicii sale, a adaugat ea.

„Pentru mine este clar ca nu avem niciun interes in decuplarea economica… dar trebuie sa analizam mai sistematic riscurile dependentelor unilaterale si sa le reducem”, a spus Baerbock.

Unele capitale ale UE, in special cele din Europa Centrala si de Est, care pretuiesc legaturile lor cu SUA, spera ca pozitia lui Baerbock este mai apropiata de cea exprimata de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vizitat Beijingul in acelasi timp cu Macron.

Au existat diferente intre remarcile lui Macron si cele ale lui von der Leyen, care au fost considerate pe scara larga ca fiind mai critice la adresa Beijingului. Cu doar cateva zile inainte de vizita, ea a spus ca Europa trebuie sa „reduca riscul” diplomatic si economic cu o China intarita.

„Mai mult von der Leyen decat Macron ar trebui sa fie ghidul ei”, a declarat parlamentarul conservator pentru politica externa Johann Wadephul, care va calatori cu Baerbock.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: