Ministrul israelian al Apararii: Fiecare terorist va merge fie in instanta, fie la cimitir

externe

Israelul cauta linistea, dar nu va ezita sa actioneze impotriva terorii, a declarat, dumnica, ministrul israelian al Apararii, Yoav Gallant, pe fondul tensiunilor legate de recentele atacuri palestiniene, potrivit The Times of Israel.

Israelul „va actiona decisiv si cu forta impotriva oricui ne ameninta cetatenii… Fiecare terorist va merge fie in instanta, fie la cimitir. Vom adopta actiuni ofensive impotriva celor care incearca sa le faca rau copiilor nostri. Oricine ii ajuta pe teroristi va fi ranit. Daca va fi nevoie, le vom demola casele. Ii vom priva de drepturile lor. Daca va fi nevoie, ii vom expulza”, a spus Gallant intr-un discurs rostit la baza armata de la periferia asezarii Beit El, care are vedere la orasul Ramallah din Cisiordania.

„Nu vom permite ca sangele nostru sa fie varsat. Vom face ceea ce este necesar pentru a-i aduce in fata justitiei”, a continuat el.

„In acelasi timp, vrem sa linistim zona. Aceasta inseamna ca oricine se comporta bine va putea sa munceasca si sa isi castige existenta. Ne dorim un viitor mai bun pentru populatia palestiniana, pentru oricine se comporta conform legii”, a adaugat el.

Seful Statului Major al Fortelor de Aparare ale Israelului, Herzi Halevi, a efectuat o evaluare separata la sediul din Cisiordania, care s-a concentrat pe „lectiile invatate din evenimentele recente… si pe gradul de pregatire a fortelor de pe teren pentru a face fata diferitelor scenarii”.

Pe langa trei batalioane suplimentare dislocate in Cisiordania de vineri,duminica IDF a anuntat ca va desfasura doua companii de infanterie pentru a ajuta politia in zona Ierusalimului si in orasele israeliene din apropierea barierei de securitate din Cisiordania. Companiile erau din brigazile Givati si Golani, aflate in prezent in pregatire de baza.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca guvernul sau va incerca sa adopte noi masuri impotriva familiilor teroristilor, inclusiv revocarea rezidentei sau cetateniei acestora si deportarea acestora pe teritoriul controlat de Autoritatea Palestiniana. In plus, premierul a cerut un proiect de lege care sa permita angajatorilor sa concedieze lucratorii care isi exprima sprijinul pentru teroare, fara audierea obisnuita.

Biroul prim-ministrului a spus ca guvernul sprijina accelerarea oricarui proiect de lege care „intareste descurajarea prin impunerea unor masuri impotriva celor aflati in imediata apropiere a teroristilor”.

Ronen Bar, directorul serviciului israelian de securitate interna, Shin Bet, i-a avertizat pe ministri in timpul unei reuniuni a cabinetului de sambata seara ca orice miscare de a inchide parti din Ierusalimul de Est ca raspuns la recentele atacuri teroriste ar putea duce la un conflict mult mai amplu.

Potrivit presei, Bar si alti oficiali de securitate au respins in timpul sedintei cabinetului apelurilor ministrului Securitatii Publice Itamar Ben Gvir si ministrului de finante Bezalel Smotrich de a impune diferite niveluri de izolare in cartierele din Ierusalimul de Est, avertizand ca orice masuri impotriva acestora neimplicat direct in atacuri ar putea escalada si mai mult tensiunile.

Canalul 12 a raportat ca reprezentantii procurorului general au avertizat si impotriva masurilor ample care ar constitui o pedeapsa colectiva.

Intre timp, politia a declarat ca duminica seara, ofiterii s-au confruntat cu proteste violente in mai multe cartiere din Ierusalimul de Est.

Potivit politei, in cartierul Jabel Mukaber, un ofiter care „s-a simtit amenintat” a tras focuri in aer dupa ce zeci de palestinieni mascati au aruncat cu pietre si au lansat focuri de artificii. Nu s-au raportat raniti.

In cartierul Beit Hanina politistii au arestat sase suspecti, dupa ce acestia ar fi dat foc unor containere de gunoi, au aruncat cu pietre si au lansat focuri de artificii.

Tensiunile au crescut dramatic incepand de joi dimineata, cand un raid al IDF in orasul Jenin din Cisiordania impotriva unei celule teroriste a provocat moartea a zece noua membri ai caestei asi a unui civil. IDF a spus ca operatiunea de joi din tabara de refugiati Jenin a fost necesara pentru a dejuca planurile iminente de atac ale unei celule teroriste locale ale Jihadului Islamic. Grupul avea explozibili si arme de foc amorsate, potrivit IDF.

Joi seara au avut loc tiruri de rachete din partea gruparilor teroriste palestiniene din Fasia Gaza si atacuri aeriene ca raspuns din partea israeliana.

Vineri seara, un palestinian inarmat din Ierusalimul de Est a ucis sapte persoane si a ranit inca trei in cartierul Neve Yaakov, iar a doua zi dimineata, un palestinian de 13 ani a ranit doi barbati israelieni in apropierea orasului vechi.

Sambata seara, un barbat inarmat palestinian a deschis focul intr-un restaurant de langa Almog Junction, in apropiere de Ierihon, in Cisiordania, fara sa raneasca pe cineva, iar mai tarziu in acea noapte, un palestinian inarmat cu un pistol a fost impuscat mortal de un agent de securitate in apropiere Kedumim.

Seful Diviziei de operatiuni ale politiei a declarat ca au existat 41 de alerte de informatii despre potentiale atacuri teroriste.

Politia a declarat sambata ca ridica alerta nationala la cel mai inalt nivel, in urma atacului mortal de la Ierusalim.

„Am ridicat nivelul de alerta si am desfasurat forte in toata tara pentru a descuraja, a contracara incidentele teroriste si a da un sentiment de securitate”, a declarat Bar Zvi reporterilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: