externe

Ministrul israelian de Finante recidiveaza: Dupa ce a cerut distrugerea orasului palestinian Huwara, acum declara ca poporul palestinian este o „inventie”, avand pe fundal harta „Israelului Mare” care include Iordania moderna

Iordania l-a convocat pe ambasadorul israelian in semn de protest fata de discursul ministrului de finante, Bezalel Smotrich,de la sfarsitul saptamanii trecute, la o conferinta de la Paris in timpul caruia a sustinut ca poporul palestinian este o „inventie” in timp ce sta in fata unei harti a „Israelului Mare” care include Iordania moderna, potrivit The Times of Israel.

Niciuna dintre parti nu a emis o declaratie cu privire la convocarea ambasadorului Eitan Surkis luni seara, dar un oficial familiarizat cu problema a confirmat pentru The Times of Israel escaladarea conflictului diplomatic.

Miscarea a venit la cateva ore dupa ce Ministerul de Externe a incercat sa inlature reactiile la discursul de duminica al lui Smotrich. „Israelul este angajat in acordul de pace din 1994 cu Iordania. Nu a existat nicio schimbare in pozitia Statului Israel, care recunoaste integritatea teritoriala a Regatului Hasemit”, a transmis ministerul pe Twitter in ebraica si in engleza, fara a mentiona remarcile lui Smotrich despre palestinieni.

Cu cateva ore mai devreme, Ministerul de Externe al Iordaniei a criticat aparitia lui Smotrich la Paris drept o „incitare nesabuita si o incalcare a normelor internationale si a Tratatului de pace iordanian”.

Ammanul a cerut guvernului israelian sa condamne „Declaratiile de incitare rasiste si extremista facute de ministrul israelian impotriva poporului palestinian, a dreptului sau de a exista si a dreptului sau istoric la un stat independent si suveran pe teritoriul national palestinian”. Acesta a avertizat ca Iordania „va lua toate masurile politice si legale necesare pentru a aborda astfel de actiuni si declaratii extremiste”.

Comportamentul lui Smotrich „reprezinta o escaladare periculoasa care ameninta securitatea si stabilitatea”, a spus Ministerul de Externe al Iordaniei.

Vorbind duminica la Paris,  la o slujba comemorativa privata pentru un activist proeminent de dreapta Likud, Smotrich a sustinut ca poporul palestinian este „o inventie” din secolul trecut si ca oameni ca el si bunicii lui au fost „adevaratii palestinieni”.

Potrivit imaginilor aparute online, Smotrich a spus ca „nu exista palestinieni, pentru ca nu exista poporul palestinian”, un comentariu care a fost primit cu aplauze si urale de participanti

„Stii cine sunt palestinienii?” a intrebat Smotrich. „Eu sunt palestinian”, a spus el, mentionandu-i pe bunica lui, care s-a nascut in orasul Metulla, din nordul Israelului, acum 100 de ani, si pe bunicul sau, a 13-a generatie nascuta in Ierusalim, drept „adevaratii palestinieni”.

Smotrich a vorbit de pe un podium pe al carui fundal era o harta a „Israelului Mare”, care includea teritoriul Iordaniei de astazi, in conformitate cu aspiratiile unora dintre grupurile sioniste.

„Acest adevar trebuie auzit la Casa Alba din Washington. Intreaga lume trebuie sa auda acest adevar pentru ca este adevarul – si adevarul va invinge”, a continuat Smotrich.

Purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a fost intrebat despre observatiile ministrului, luni, in timpul unui briefing de presa. „Bineinteles ca ne-am confrunta cu acest tip de descriere sau acel tip de limbaj folosit”, a raspuns el.

Intre timp, seful Uniunii Europene pentru politica externa, Josep Borrell, a cerut guvernului israelian sa dezavueze remarcile lui Smotrich.

„Trebuie sa deplang aceste comentarii inacceptabile ale ministrului Smotrich. Este gresit, este lipsit de respect, este periculos, este contraproductiv sa spui astfel de lucruri intr-o situatie care este deja tensionata”, a adaugat el.

Un purtator de cuvant al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a spus ca remarcile lui Smotrich au fost „complet inutile”.

„Evident, exista foarte clar si distinct un popor palestinian. Drepturile lor sunt sustinute de Natiunile Unite. Exista rezolutii ale Consiliului de Securitate si ale Adunarii Generale care se refera la palestinieni si continuam sa le sustinem drepturile si sa sustinem o solutie cu doua state, Israel si Palestina, care sa traiasca unul langa altul in pace si securitate”, a spus purtatorul de cuvant al lui Guterres.

Prim-ministrul Autoritatii Palestiniene Mohammad Shtayyeh a declarat luni ca remarcile lui Smotrich sunt o dovada suplimentara a ceea ce el a numit „ideologia rasista” care guverneaza Israelul.

Smotrich nu este la prima declaratie controversata, avand o istorie indelungata de declaratii incendiare impotriva palestinienilor, cetatenilor arabi ai Israelului, evreilor ne-ortodocsi si comunitatii LGBTQ.

La inceputul acestei luni, ministrul – o personalitate de rang inalt in coalitia de linie dura a premierului Benjamin Netanyahu – a starnit indignarea internationala cu un apel de a „sterge de pe fata pamantului” un oras palestinian din Cisiordania in urma unui atac terorist palestinian in care au fost ucisi doi frati israelieni. Ulterior, a revenit la comentariu si si-a cerut scuze.

Comentariile sale au venit duminica la cateva ore dupa ce delegatiile israeliene si ale Autoritatii Palestiniene s-au intalnit pentru un summit regional relativ rar, desi cu mize mici, la Sharm el-Sheikh, Egipt, unde s-au reangajat sa reduca tensiunile, cu cateva zile inainte de inceperea Ramadanului. De asemenea, au convenit sa combata incitarea la violenta.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe al Egiptului a declarat luni ca declaratiile „inflamatoare si inacceptabile” ale lui Smotrich au subminat efortul regional de la Sharm el-Sheikh de a restabili calmul.

Cairo a calificat remarcile lui Smotrich ca fiind rasiste si a spus ca „neaga faptele istoriei si geografiei, in timp ce alimenteaza sentimentele de furie in randul poporului palestinian si al altor popoare ale lumii libere”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

29 de minute ago

Propagandistul american Tucker Carlson il ridica in slavi pe ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin, intr-un interviu publicat online – VIDEO

Jurnalistul american Tucker Carlson a publicat un interviu cu filosoful rus Aleksandr Dugin, a carui…

43 de secunde ago

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar…

31 de minute ago

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

2 ore ago