Ministrul Justitiei anunta ca pregateste modificarea legislatiei penale. Si el vrea sa fie introdus un prag sub care sa nu existe raspundere penala in cazul abuzului in serviciu

news

Ministerul Justitiei va pregati, in maximum 45 de zile, un proiect de lege care sa fie trimis Parlamentului pe subiectul modificarilor ce urmeaza a fi aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat la Radio Romania Iasi ca exclude varianta adoptarii modificarilor la legislatia penala prin Ordonanta de Urgenta.

„Chiar ieri (n.r. – joi) vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei s-a referit si la controversatul prag inclus in fosta Ordonanta de Urgenta 13/2017, peste care era atrasa raspunderea penala in cazul infractiunii de abuz in serviciu, afirmand ca legiuitorul are obligatia de a delimita raspunderea contraventionala de raspunderea penala, iar acest lucru poate fi rezolvat prin stabilirea unui prag minim.

„Curtea Constitutionala spune, in considerentele deciziei, faptul ca ii revine legiuitorului obligatia de a delimita raspunderea contraventionala de raspunderea penala. Cu alte cuvinte, faptul ca legiuitorul trebuie sa stabileasca un prag minim, sub care raspunderea e disciplinara, peste care raspunderea poate fi de natura penala”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul s-a pronuntat pentru ideea de a include si pedepsele a caror executare a fost suspendata in dezbaterea despre proiectul legii gratierii, motivand ca altfel s-ar aplica un tratament discriminatoriu.

„Este nedrept si inechitabil ca pentru aceeasi fapta sa luam un furt, o talharie, o inselaciune, daca judecatorul condamna pe cineva, sa spunem la 3 ani de inchisoare privativa de libertate, acel condamnat cu inchisoare privativa de libertate sa aiba beneficiul gratierii, iar un alt condamnat care are niste circumstante mai favorabile, poate e mai tanar, poate e la prima abatere, poate a recunoscut, poate stiu eu, caruia i s-a dat suspendare, acela sa nu beneficieze, pentru ca ar fi exact o rasturnare a piramidei, o rasturnare a filozifiei a actului de clementa. Adica, ii dai clementa acelui socialmente mai periculos si nu-i dai clementa celui care s-a dovedit in procesul judiciar ca fiind mai putin periculos”, a mai spus oficialul.

Ministrul Justitiei a vorbit si despre intentia de a se alinia provocarilor actuale si s-a pronuntat pentru modificari si imbunatatiri referitoare la raspunderea magistratilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: