„Ministrul Justitiei anunta epurari in DNA”. Revolta printre procurori, un inalt magistrat cere demiterea lui Tudorel Toader

news

Antonia Diaconu, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Topoloveni, il acuza de manipulare pe Tudorel Toader. Magistratul este nemultumit de discursul pe care ministrul Justitiei l-a tinut la Antena 3, privind activitatea procurorilor.

Intr-o postare pe Facebook, Diaconu a facut un inventar al declaratiilor lui Tudorel Toader.

„Manipularea ar trebui sa inceteze, mai ales la acest nivel”, sustine Antonia Diaconu. „Cred ca e timpul sa cerem demisia domnului ministru. Stiu ca nu se va intampla, dar pentru pastrarea reperelor mele morale, simt nevoia sa fac macar asta”, afirma procurorul.

Iata postarea integrala a Antoniei Diaconu:

„Ministrul Justitiei anunta ca va chema procurori la MJ sa-i intrebe de ce au raspuns unor invitatii venite de la ambasade.

Ministrul Justitiei anunta epurari in DNA.

Ministrul Justitiei indeamna condamnatii penal sa se pregateasca de formularea de cereri de revizuire in baza unor reglementari ce vor intra in vigoare in viitor.

Ministrul Justitiei cere instantelor sa ia masuri pentru respectarea egalitatii armelor, asta constand in acceptiunea domniei sale in pozitia fizica a procurorului in sala de judecata. Intre noi fie vorba, in majoritatea instantelor din tara, biroul procurorului este la acelasi nivel cu cel al avocatului sau apropiat, in functie de structura salii, conditiile de desfasurare a sedintelor nefiind dintre cele mai bune, chiar deloc, dar asta nu preocupa. Pe de alta parte, egalitatea armelor se refera la instrumentele procedurale si la echilibrul participantilor, dar e tentant sa mai poti umili niste oameni incomozi.

Ministrul Justitiei ameninta voalat procurorul general al Romaniei si presedintele Inaltei Curti.

Ministrul Justitiei anunta ca va afla despre cele 300 de dosare privind magistratii, existente la DNA, se va interesa de structura acelor magistrati, presupune ca majoritatea sunt judecatori, presupune ca majoritatea sunt de penal si apoi anunta ca va face evaluari.

Ce nu spune domnul ministru este ca dosare cu magistrati sunt la toate cele 15 Parchete de pe langa Curtile de Apel din tara, dar ne e mai bine sa vorbim despre cele de la DNA, pentru ca la anumite televiziuni suntem adorati si nu ni se pun intrebari incomode. E posibil ca dosarele de la curtile de apel sa fie mai multe sau mai putine.

Daca un magistrat are formulata impotriva sa o plangere penala nu inseamna ca are probleme cu legea. Intr-un dosar sunt cel putin doua parti, la sfarsit una e nemultumita, uneori dintre acestea unele aleg sa formuleze plangeri penale magistratilor. De cele mai multe ori, fara temei. E o tara libera, inca. E voie sa faci plangeri penale. Asa cum unitatile de parchet sunt obligate sa le inregistreze si sa le dea curs. Intr-o tara in care toata lumea se judeca cu toata lumea, va dati seama ca se strang ceva plangeri.

Asta nu inseamna ca magistratii sunt corupti, ca respectivele dosare sunt instrumente de santaj fata de judecatorii din penal, ca e un nou fenomen privind infractionalitatea magistratilor care trebuie combatut. Si apoi sunt sigura ca domnul ministru stie diferenta dintre un dosar in care cercetarile se fac „in rem” si dosarele in care exista suspecti sau inculpati.

De ce anume face domnul ministru toate aceste afirmatii, nu inteleg. Nu face niciun serviciu Justitiei pe care ar trebui sa o sustina.

Din punctul meu de vedere, pot sa pun concluzii din spatele salii de judecata si sa ma dau eventual si jos de pe tocuri cand fac asta, dar, hai sa fim sinceri si corecti, manipularea ar trebui sa inceteze, mai ales la acest nivel.

Cred ca e timpul sa cerem demisia domnului ministru. Stiu ca nu se va intampla, dar pentru pastrarea reperelor mele morale, simt nevoia sa fac macar asta.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: