Ministrul Romascanu (PSD) a scos legitimatia de parlamentar in fata politistilor. A refuzat sa ii lase sa vada ce are in portbagaj si apoi a sesizat CCR

politica

Ministrul Culturii, Lucian Romascanu (PSD), a refuzat in luna februarie, dupa ce a fost oprit in trafic, sa deschisa portbagajul masinii, invocand faptul ca este parlamentar. Romascanu este un apropiat al liderului PSD, Marcel Ciolacu, fiind de altfel senator de Buzau.

Incidentul a avut loc in februarie 2021. Conform G4 Media, Romascanu si-a justificat decizia prin faptul ca i-ar fi afectata viata privata si ca ar fi nevoie de avizul Parlamentului.

Sanctionat de politisti, Romascanu a contestat amenda la instanta, dar judecatorii i-au respins plangerea. Nemultumit, senatorul a depus apel, care se va judeca la Tribunalul Bucuresti, si a sesizat Curtea Constitutionala.

Romascanu a relatat ca a fost sanctionat pentru ca nu a permis organelor de politie sa efectueze controlul bunurilor transportate in portbagajul autoturismului.

Romascanu a transmis judecatorului ca ”a refuzat in mod legitim ingerinta agentului in intimitatea sa cata vreme inspectarea portbagajului este absolut arbitrara si nejustificata, incalcand dreptul la respectarea vietii private recunoscut oricarui european si garantiile oferite de dispozitiile Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor. Agentul nu a informat petentul cu privire la suspiciunea care ar fi legitimat controlarea vehiculului si nici nu a tinut cont ca parlamentarii pot fi perchezitionati numai cu avizul camerei din care fac parte.”

In intampinare, Politia Rutiera a cerut respingerea plangerii ca nefondata, depunand si cazierul contraventional al petentului.

Analizand argumentele celor doua parti, un judecator de la Sectorul 1 a stabilit ca procesul-verbal a fost intocmit legal. Referitor la motivul pentru care agentul de politie a solicitat inspectarea portbagajului, magistratul a sustinut ca ”acesta nu constituie o imprejurare a comiterii faptei de catre petent, ci poate reprezenta scopul controlului efectuat de agentul constatator.

Or, scopul este acela de a verifica comiterea unor eventuale contraventii, cum ar fi de exemplu, lipsa obiectelor ce trebuie sa se afle in mod obligatoriu in autoturism, precum triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor sau transportul de bunuri interzise”, adaugand ca ”nu poate fi asimilata solicitarea de verificare a portbagajului autoturismului cu masura perchezitiei autovehiculului, deoarece presupune doar deschiderea acestui compartiment, iar nu analizarea amanuntita a intregului autoturism si a tuturor obiectelor aflate in acesta. (…) Prin urmare, agentul de politie nu necesita acordul structurii parlamentare din care face parte petentul.”

Nici argumentul incalcarii vietii private nu a fost acceptat de instanta, deoarece posibilitatea verificarii portbagajului ”este prevazuta de lege, are un scop legitim – prevenirea si sanctionarea eventualelor contraventii referitoare la transportarea unor bunuri ilegale sau constatarea inexistentei unor bunuri ce trebuie sa se afle in permanenta intr-un autovehicul, precum trusa de prim-ajutor si triunghiuri reflectorizante – si este proportionala cu scopul urmarit.”

”Instanta subliniaza ca agentul de politie nu trebuia sa justifice in mod amplu solicitarea de a inspecta bunurile transportate, fiind permis agentilor de politie sa efectueze controale de rutina in trafic, tocmai pentru a preveni comiterea unor fapte de natura contraventionala sau penala.”

Fragment din sentinta numarul 6722/30.06.2021 a Judecatoriei Sector 1

”Nu cred ca e corect ca, la 30 de ani de la Revolutie, sa vina un politist si sa spuna «Deschide portbagajul!» fara sa indice motivul”

Citeste integral pe G4 Media.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: