Ministrul spaniol al culturii se opune „cultului anularii” care il vizeaza pe Picasso

life

Ministrul spaniol al Culturii, Miquel Iceta, si-a exprimat vineri la Paris refuzul de a il „anula” pe pictorul Pablo Picasso, in contextul in care o serie de critici despre felul in care celebrul artist isi trata partenerele de viata au aparut cu ocazia celei de-a 50-a comemorari a mortii sale, informeaza AFP citata de Agerpres.

„Cred ca trebuie sa il privim pe Picasso in ansamblu. A fost in acel fel, a dus viata pe care a dus-o, dar era un geniu. Fara el, istoria artei secolului al XX-lea nu poate fi explicata”, a declarat ministrul spaniol in fata jurnalistilor.

Miquel Iceta s-a deplasat in capitala Frantei pentru a participa la o vizita alaturi de omologul lui francez, Rima Abdul Malak, si de presedintele francez Emmanuel Macron la Muzeul Picasso din Paris.

La 50 de ani dupa moartea sa, pictorul Pablo Picasso (1881-1973) continua sa fascineze publicul. Muzee din lumea intreaga, mai ales din Franta si Spania, au programat in acest an 50 de expozitii dedicate artistului nascut in Malaga.

Dar, odata cu aparitia miscarii #MeToo, imaginea acestui artist, considerat un monument al picturii, a fost afectata de acuzatii de misoginie si violente comise asupra fostelor sale partenere de viata.

Picasso a devenit astfel tinta „culturii anularii”, care vizeaza stergerea din memoria colectiva a unor persoane publice celebre din cauza unor comportamente considerate, a posteriori, inacceptabile, mai ales la adresa femeilor.

„Sunt impotriva ‘culturii anularii’, care i-ar priva pe copii si pe adulti de personalitatea artistica a lui Picasso, doar pentru ca anumite aspecte din viata lui pot fi considerate acum controversate”, a subliniat ministrul Miquel Iceta.

Potrivit ministrului spaniol, opera lui Picasso „nu are inca un echivalent” si cariera sa din Spania si din Franta „a facut din el un artist global”.

„Toate aceste lucruri inseamna Picasso si, deci, nu trebuie cenzurat artistul”, a adaugat el.
Relatia pictorului Pablo Picasso cu femeile va face obiectul unei expozitii ce va fi vernisata la Brooklyn Museum din New York in vara acestui an.

„Trebuie sa incetam sa mai vorbim despre femeile care au trecut prin viata lui ca despre niste muze. Unele dintre ele s-au sinucis, altele s-au scufundat in nebunie. Singura care s-a salvat a fost Francoise Gilot, singura totodata care l-a si parasit”, a declarat Emilie Bouvard, fosta curatoare a Muzeului Picasso, in luna aprilie, pentru AFP.

Pictorita stabilita in prezent in Statele Unite, Francoise Gilot l-a descris pe Picasso ca pe „o fiinta tiranica, superstitioasa si egoista”, intr-o carte de succes, „Vivre avec Picasso”, publicata in 1964.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: