Ministrul ungar de externe: In UE este o atmosfera de razboi. „Pozitia majoritatii tarilor europene este urmatoarea: sa livram Ucrainei si mai multe arme, mai repede si pentru mai multi bani”

externe

Petro Poroșenko, vizita, Viktor Orban, securitate, complot, Ucraina

Cele mai multe state membre ale UE ar livra Ucrainei si mai multe arme, mai repede si pentru mai multi bani, in timp ce aceia care sunt pentru pace sunt atacati dur, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, luni, la Luxemburg, potrivit hirado.hu.

Seful diplomatiei ungare a subliniat ca sedinta de la Luxemburg a inceput, din nou, cu „autoinvinovatiri”, mai multe parti considerand ca UE inca nu a facut suficient pentru a sprijini Ucraina. „Daca am dori sa rezumam care este pozitia majoritatii tarilor europene care a fost exprimata acum, aici, am putea sa spunem ca este urmatoarea: sa livram Ucrainei si mai multe arme, mai repede si pentru mai multi bani”, a spus Szijjarto.

„Aceasta atmosfera de razboi care se poate vedea aici inseamna si faptul ca cei care sunt pro pace, cei care vorbesc in favoarea pacii se afla in continuare sub atacuri politice si verbale serioase, fie ca sunt din tarile prezente aici sau din alte tari”, a adaugat ministrul de externe.

Peter Szijjarto a atins si subiectul exporturilor de cereale ucrainene, amintind ca guvernul maghiar a fost de acord cu crearea asa-ziselor rute de solidaritate in vederea atenuarii crizei alimentare globale, insa in realitate, lucrurile au evoluat altfel.

„Marea majoritate a cerealelor si a produselor de industria alimentara livrate din Ucraina s-au oprit in Europa Centrala, in tarile vecine cu Ucraina, desi intelegerea a fost, in mod clar, alta. Comisia Europeana are datorie, respectiv ar fi avut datoria sa corecteze imediat aceasta situatie si sa clarifice faptul ca acordul dintre Uniunea Europeana si Ucraina se aplica doar transporturilor de tranzit”, a afirmat Szijjarto.

Ministrul a subliniat ca Ungaria ramane la ideea initiala potrivit careia, desi permite transporturile de tranzit, interzice importurile directe, deoarece acest lucru provoaca dificultati extreme producatorilor din tara, care trebuie sa respecte reglementarile mult mai stricte ale UE.

Peter Szijjarto s-a plans, apoi, de faptul ca inca mai exista „o determinare serioasa” a celor din comunitate pentru a supune sanctiunilor si sectorul nuclear rusesc, in timp ce in privinta aprovizionarii cu energie, Ungaria plateste, deja, un pret mare pentru razboi.

Ministrul a mentionat ca Ungaria poate cumpara titei din doua directii, prin Croatia si prin Ucraina, iar taxele de tranzit au fost majorate semnificativ pe ambele rute; pe prima ruta, pentru transport este solicitat un pret de cinci ori mai mare ca media pietei, iar pe cea de-a doua ruta, costul este de trei ori mai mare ca cel anterior.

„Iar acum vor sa impuna o masura care ar face ca Ungaria sa se regaseasca intr-o situatie grava nu numai in ceea ce priveste factura la energie, nu numai in ceea ce priveste preturile la energie, ci si in ceea ce priveste securitatea aprovizionarii cu energie”, a avertizat Szijjarto.

Ministrul de externe a subliniat ca pana la inceputul urmatorului deceniu, Ungaria are nevoie de 2400 de megawati de noi surse de energie, care pot fi furnizate intr-un mod ecologic si ieftin doar prin intermediul reactoarelor nucleare.

„Daca investitia de la centrala nucleara Paks II va deveni imposibila, va deveni imposibil si ca Ungaria sa poata produce electricitatea necesara functionarii economiei sale si aprovizionarii oamenilor, pana la inceputul urmatorului deceniu”, a declarat Szijjarto.

Contractul privind investitia de la Paks a fost incheiat cu mai bine de noua ani in urma, fiind aprobat si de catre cei de la Bruxelles, a mai precizat seful diplomatiei ungare.

In cele din urma, Peter Szijjarto a subliniat ca in vederea protejarii intereselor sale nationale de o importanta cruciala, Ungaria nu va fi de acord, sub nicio forma, cu vreo sanctiune nucleara, nici macar cu niste restrictii la scara mai redusa, deoarece in opinia sa, acest lucru ar crea o situatie de care unii ar putea profita. In acest sens, ministrul a mentionat „fenomenul de supraperformanta” si a subliniat ca desi nu exista sanctiuni nucleare in vigoare, guvernul german nu permite, nici acum, ca Siemens Energy sa livreze tehnologia de control necesara la centrala nucleara de la Paks.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: