Ministrul ungar de externe in vizita in Belarus: Salvarea vietilor omenesti este cel mai important lucru, de aceea razboiul trebuie sa se termine

externe

Razboiul din Ucraina trebuie sa se termine si cel mai important lucru este salvarea de vieti omenesti, ceea ce necesita incetarea imediata a focului si inceperea negocierilor de pace, a declarat, luni, la Minsk, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe si al Comertului Exterior, potrivit hirado.hu.

Potrivit comunicatului MAE ungar, seful diplomatiei de la Budapesta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa cu omologul sau belarus, Serghei Aleinik, ca numarul victimelor conflictului armat din tara vecina este in continua crestere, tot mai multi oameni sunt nevoiti sa fuga si tot mai multe familii se destrama.

„Asadar, acum, cea mai importanta sarcina este sa salvam vietile omenesti (…) Iar singura modalitate de a salva vietile omenesti este daca se pune capat acestui razboi”, a spus politicianul, care a subliniat ca acest lucru necesita o incetare imediata a focului si inceperea de negocieri de pace.

„Evident, suntem constienti de contextul international in care ne aflam. De asemenea, este clar ca, dupa ce veti anunta ca am fost prezent astazi, aici, si ca am discutat despre importanta pacii cu omologul meu belarus, voi fi atacat de multe persoane. Colegii mei politicieni din Occident, presa liberala internationala vor spune cu totii cat de rau este ca, astazi, am fost aici sa discut cu omologul meu belarus. Referitor la asta as dori sa spun un singur lucru: pozitia Ungariei a fost intotdeauna clara. Canalele de comunicare trebuie sa fie mentinute deschise. Pentru ca, daca inchidem canalele de comunicare, renuntam la speranta de pace. Si noi nu doar ca nu vrem sa renuntam la speranta pacii, noi chiar vrem pace”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Szijjarto si-a exprimat regretul pentru faptul ca retorica de razboi este din ce in ce mai intensa si a facut din nou apel la comunitatea internationala sa se concentreze asupra consolidarii pacii, in loc sa ia decizii si sa faca declaratii care risca sa prelungeasca sau sa escaladeze razboiul.

Ministrul a subliniat ca atat Ungaria, cat si Belarus si-au oferit teritoriul si capacitatile pentru negocierile de pace dintre parti. Cu toate acestea, in opinia sa, nu conteaza unde vor avea loc aceste negocieri, doar sa aiba loc, deoarece fara comunicare si diplomatie nu se va pune capat razboiului.

In cele din urma, Peter Szijjarto a anuntat ca au discutat si despre dezvoltarea cooperarii in domenii neafectate de sanctiuni, cum ar fi agricultura, produsele alimentare si cele farmaceutice, care sunt deja sectoare in care exporturile ungare sunt semnificative.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: