Mircea Geoana, fost sef al PSD, se declara impresionat de vizita lui Iohannis la Casa Alba: „Transformarea in politica externa si de securitate a tarii noastre este remarcabila”

politica

Mircea Geoana, fost presedinte al PSD, se declara impresionat de rezultatele vizitei lui Klaus Iohannis la Casa Alba.

„Moment de maturitate deplina in parteneriatul strategic romano-american. Noua vizita a presedintelui Romaniei la Washington consfinteste rolul Romaniei de aliat privilegiat al Americii in Europa. La 30 de ani de la prabusirea comunismului, la 22 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic si la 15 ani de la intrarea tarii noastre in NATO, transformarea in politica externa si de securitate a tarii noastre este remarcabila.

Salut reconfirmarea importantei strategice a zonei Marii Negre pentru securitatea transatlantica si a securitatii energetice ca parte indisolubila a securitatii nationale si zonale. Relatia tarii noastre cu Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa ramana si pe mai departe un teren al actiunii comune a tuturor fortelor politice si al interesului superior al natiunii romane”, a scris Geoana pe Facebook.

Viitorul Romaniei si relatia Romaniei cu Statele Unite ale Americii sunt foarte, foarte luminoase, se arata intr-un comunicat difuzat marti de Casa Alba, cu ocazia vizitei de lucru pe care presedintele Klaus Iohannis o efectueaza in SUA.

Potrivit sursei citate, presedintele Trump l-a primit la Casa Alba pe omologul sau roman pentru „a reafirma si celebra parteneriatul strategic puternic dintre cele doua tari”.

Romania, care „sarbatoreste 30 de ani de libertate si democratie in 2019”, continua sa inregistreze „mari progrese in depasirea mostenirii comunismului”, se mentioneaza in comunicat.

In contextul in care Statele Unite si Romania au o relatie din ce in ce mai importanta in domeniile securitatii, energiei, nuclear civil si cibernetic de care beneficiaza ambele, „cele doua tari ale noastre vor continua sa lucreze impreuna pentru a face fata provocarilor comune de securitate si pentru a imbunatati si mai mult parteneriatul nostru economic si energetic”, potrivit comunicatului.

Presedintele Donald Trump intentioneaza sa extinda legaturile dintre cele doua tari, „sprijinind eforturile Romaniei de a deveni eligibila pentru intrarea in Programul Visa Waiver” de renuntare la viza, „in conformitate cu cerintele legislatiei Statelor Unite”, se arata in Comunicatul Casei Albe.

Printre altele, Casa Alba noteaza ca „Romania este un aliat valoros al NATO ce sprijina eforturile de securitate ale Statelor Unite si internationale in regiune si la nivel global”.

„Marcand 15 ani de la aderarea la Alianta, Romania s-a dovedit a fi un aliat puternic al NATO si isi indeplineste angajamentul de a aloca cel putin 2% din PIB-ul sau pentru cheltuielile de aparare”, mai noteaza Casa Alba, subliniind ca „Romania a oferit una dintre cele mai mari contributii cu trupe la misiunea NATO in Afganistan si a sprijinit misiunile din Kosovo, Bosnia si coalitia anti-ISIS”.

„Militarii nostri lucreaza impreuna pentru a consolida descurajarea pe Flancul Estic al NATO” si, „in urma unei intalniri anterioare cu presedintele Trump, Romania isi modernizeaza armata cu mai multe sisteme americane, inclusiv sisteme de aparare si antiracheta Patriot”, se subliniaza in comunicatul Casei Albe.

„Romania gazduieste o prezenta rotativa de aproximativ 1.000 de militari americani, precum si un sit Aegis Ashore al Statelor Unite care sprijina sistemul de aparare antirachete balistice al NATO”.

De asemenea, „Romania se angajeaza sa colaboreze cu Statele Unite pentru a combate amenintarile de cibersecuritate pe care le reprezinta furnizorii chinezi in retelele 5G”, potrivit comunicatului Casei Albe.

„Statele Unite vor lucra cu Romania pentru imbunatatirea climatului sau de investitii si pentru a ajuta tara sa foloseasca mai bine resursele sale vaste de gaze naturale”, se mai arata in comunicat, care noteaza ca „aceste eforturi vor creste oportunitatile de investitii pentru companiile americane, vor spori prosperitatea poporului roman si vor imbunatati securitatea energetica in toata regiunea”.

„Romania sustine eforturile administratiei Trump de diversificare energetica in Europa, care reduc dependenta tarilor europene de sursele de energie rusesti”, noteaza Casa Alba in comunicatul citat, adaugand ca „Romania s-a opus Nord Stream II si altor proiecte de conducte ce cresc dependenta Europei fata de Rusia”.

„Statele Unite si Romania sunt sustinatori puternici ai Initiativei celor Trei Mari, care este importanta pentru cresterea accesului la piata energetica si securitate”, conchide comunicatul publicat pe pagina de internet a Casei Albe.

Mai mult despre: ,

Comentarii: