politica

Mircia Gutau anunta de ce vrea despagubiri de 10 milioane euro: „Nimic nu compenseaza ceea ce am suferit eu”

Primarul Ramnicului, Mircia Gutau, a obtinut reabilitarea judecatoreasca, magistratii Tribunalului Valcea admitand saptamana aceasta cererea de a fi repus in drepturile personale pierdute in urma condamnarilor primite. Gutau anunta ca va cere despagubiri in valoare de 10 milioane de euro.

Gutau a fost achitat definitiv de Inalta Curte de Casatiei si Justitie intr-un dosar de luare de mita, in luna octombrie 2018, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a constat ca procesul in urma caruia acesta a fost condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare nu a fost unul echitabil, insa edilul mai avea o condamnare de 2 ani si 6 luni de inchisoare intr-un alt dosar coruptie.

„In sfarsit, dupa 14 ani de zile, Tribunalul Valcea, si as vrea sa multumesc public tuturor, a hotarat reabilitarea mea. Nu am spus asta niciodata, dar atunci cand plecai din tara, la punctul vamal iti ia pasaportul si verifica si cazierul ca sa vada daca ai voie sa iesi din tara sau nu. Asta a fost umilinta pe care mi-au dat-o 14 ani de zile si dupa 14 ani de zile am fost reabilitat iar acum am cazierul curat.

14 ani de zile nu ai avut voie sa ocupi un post de administrator la o firma, nu ai avut voie sa fii angajat la o institutie publica, nu ai avut voie la multe. Multe restrictii pe care nu le-am spus niciodata, iar acum, cand am cerut acele despagubiri, cand ii vad pe unii dintre procurori ca au tupeul sa spuna ca trebuie sa dovedesc acel prejudiciu moral in instanta este strigator la cer.

Suma pe care am cerut-o este o suma mare, de 10 milioane de euro, dar nimic nu compenseaza ceea ce am suferit eu. Ma deranjeaza modul de abordare si raspunsul Ministerului Finantelor cum ca trebuie sa dovedesc care a fost prejudiciul creat, dar atunci cand familia mea era umilita, cand toti oamenii din tara, fara exagerare, stiau ca primarul din Ramnicu Valcea a fost hot, ala nu e prejudiciu?”, a spus Gutau vineri, in cadrul unei conferinte de presa de la primaria municipiului, transmite Agerpres.

Gutau a deschis actiune impotriva statului roman in luna aprilie a acestui an, cerand daune morale si materiale pentru „suferinta si umilinta” la care ar fi fost supus in anii in care a fost implicat in procese de 10,5 milioane de euro.

In ianuarie 2010, Mircia Gutau a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani si sase luni de inchisoare, intr-un dosar deschis in 2006 in care a fost acuzat de procurorii DNA ca a pretins de la un denuntator, actionar majoritar al unei societati comerciale, suma de 50.000 euro, atat in mod direct, cat si prin intermediul viceprimarului de la acea vreme, Nicolae Dicu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat in municipiul Ramnicu Valcea.

Gutau a fost eliberat conditionat in septembrie 2011, dupa doi ani petrecuti in puscarie – patru luni fiind in arestul Politiei si 20 de luni in penitenciarul Colibasi, in 2014 el fiind din nou condamnat, de Curtea de Apel Craiova de aceasta data, la 2 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu dar, dupa contopirea pedepselor, a ramas in libertate.

In noiembrie 2016, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca lui Mircia Gutau i-au fost incalcate dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil, iar in aprilie 2018 Instanta suprema a decis rejudecarea dosarului de luare de mita, Gutau fiind achitat definitiv in luna octombrie a anului trecut.

Mircia Gutau a candidat la alegerile locale din 2016 la Primaria municipiului Ramnicu Valcea pe listele Partidului Ecologist Roman, castigand un nou mandat. El a fost primar in Ramnicu Valcea si intre 2004 si 2010.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: mircia gutau

Recent Posts

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

2 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

26 de minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

O oră ago

Primarul Brasovului: „Romania se afla la un moment de rascruce. Nu trebuie sa lasam acest partid comasat sa puna un pumn in gura democratiei din Romania”

Primarul Brasovului Allen Coliban considera ca tara noastra se afla la un moment de rascruce,…

23 de minute ago