Miscare geniala. Actiunea unei singure procuroare poate anula toate modificarile PSD-ALDE la legile justitiei

news

Procuroarea Florentina Mirica, fosta angajata a DNA,  cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa sesiseze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cadrul procesului deschis impotriva ei de Inspectia Judiciara (IJ). Miza demersului are impact asupra dosarului 10 august si poate duce la anularea modificarilor legislative efectuate de PSD-ALDE, explica g4media.ro.

Astfel, Mirica doreste ca CJUE sa stabileasca daca a gresit atunci cand a pus la dispozitia partilor din dosar informatii secrete, dar care nu au pus in pericol securitatea nationala, in temeiul dreptului la un proces echitabil. E vorba de 8 procese verbale care contineau informatii secrete, printre care cele privind achizitionarea de catre DIPI, serviciul secret al MAI, din fondurile operative destinate descoperirii faptelor de coruptie, a unei limuzine AUDI A8 pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

De asemenea, ea vrea sa afle daca Romania are obligatia de a respecta actul privind conditiile de aderare la UE in care se precizeaza ca statul roman trebuie sa combata marea coruptie (inclusiv coruptia din magistratura) prin intermediul DNA si sa respecte independenta parchetului anticoruptie.

Miza procesului este insa mult mai importanta.

Demersul de sesizare a CJUE cu privire la dreptul partilor la documentele cauzei ar putea avea efecte si in dosarul 10 august privind violentele jandarmilor asupra cetatenilor pasnici, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a desecretizat doar 7 din cele 8 documente a caror declasificare a fost ceruta de Parchetul militar (detalii aici).

In plus, o eventuala decizie a CJUE privind obligativitatea Romaniei de respectare a conditiilor de aderare la UE ar putea avea efecte asupra modificarilor legilor justitiei operate de PSD-ALDE. De exemplu, in legatura cu infiintarea Sectiei de anchetare a magistratilor.

La anexa IX, paragraful I, alineatul 4, din actul privind conditiile de aderare la UE se arata ca Romania trebuie:

„Sa accelereze considerabil lupta impotriva coruptiei, in special impotriva coruptiei la nivel inalt, prin asigurarea unei aplicari riguroase a legislatiei anticoruptie si a independentei efective a Parchetului National Anticoruptie (PNA), precum si prin prezentarea anuala, incepand cu noiembrie 2005, a unui raport convingator al activitatii PNA in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Parchetului National Anticoruptie trebuie sa i se asigure personal, resurse financiare si de formare, precum si echipamentul necesar pentru indeplinirea functiei sale vitale“.

Or, coruptia din magistratura este parte componenta a marii coruptii, ceea ce este de competenta DNA. Prin modificarile la legile justitiei, PSD-ALDE au luat coruptia din magistratura din competenta DNA si au dat-o Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) din cadrul Parchetului General.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: