Categories: analize

Miscare subtila la nivel global pentru „inghetarea” conflictului din Ucraina. Brazilia si China isi coordoneaza actiunile cu Moscova pentru a obtine o incetare a focului

Brazilia si China au semnat joi o declaratie comuna prin care solicita discutii de pace in conflictul dintre Rusia si Ucraina, cu participarea ambelor tari, se arata intr-un document consultat  de Reuters. Cele doua tari propun concret o inghetare a conflictului pe actualele linii ale frontului. Vineri, tot Reuters a informat ca Putin isi doreste o incetare a focului in Ucraina, conditia fiind sa se pastreze actualele linii ale campului de lupta.

Documentul, semnat de Celso Amorim, un consilier special al presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, si de ministrul chinez de externe Wang Yi, afirma ca cele doua tari considera ca negocierea este singura solutie viabila pentru „criza ucraineana”.

Cele doua tari sustin o conferinta internationala de pace „organizata la un moment potrivit, care sa fie recunoscuta atat de Rusia, cat si de Ucraina, cu participarea egala a tuturor partilor, precum si cu o discutie corecta a tuturor planurilor de pace”, se arata in document.

Zeci de alte tari s-au inscris la summitul din iunie, unde Elvetia se asteapta sa deschida calea pentru un proces de pace in Ucraina. Rusia nu a fost invitata.

Brazilia si China au cerut, de asemenea, ca toate partile relevante sa respecte trei principii pentru detensionarea situatiei: nicio extindere a campului de lupta, nicio escaladare a luptelor si nicio provocare din partea vreunei parti.

Utilizarea armelor de distrugere in masa, in special a armelor nucleare sau a armelor chimice si biologice, trebuie respinsa, au declarat Brazilia si China, adaugand in document ca „trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a preveni proliferarea nucleara si a evita o criza nucleara”.

Citeste si: Reuters: Vladimir Putin vrea o incetare a focului in Ucraina. Surse de la Kremlin: „Este dispus sa se multumeasca cu terenul pe care il are acum si sa inghete conflictul la actualele linii de front”

Vineri, tot Reuters a informat ca presedintele rus Vladimir Putin este pregatit sa opreasca razboiul din Ucraina, o incetare a focului negociata care sa recunoasca actualele linii ale campului de lupta, au declarat patru surse rusesti. Mesajul lui Putin este astfel in concordanta cu miscarea anuntata in ziua anterioara de Brazilia si China.

Trei dintre surse, familiarizate cu discutiile din anturajul lui Putin, au declarat ca Putin si-a exprimat frustrarea fata de un grup restrans de consilieri cu privire la incercarile sustinute de Occident de a bloca negocierile si fata de decizia presedintelui ucrainean Zelenski de a exclude negocierile.

„Putin poate lupta atat timp cat este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregatit pentru o incetare a focului – pentru a ingheta razboiul”, a declarat o sursa rusa de rang inalt care a lucrat cu Putin si care are cunostinta despre conversatiile la nivel inalt de la Kremlin.

Pentru acest articol, Reuters a vorbit cu cinci persoane care lucreaza sau au lucrat cu Putin la nivel inalt in lumea politica si a afacerilor. Cea de-a cincea sursa nu a comentat inghetarea razboiului pe fronturile actuale.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, ca raspuns la o solicitare de comentarii, a declarat ca seful Kremlinului a precizat in mod repetat ca Rusia este deschisa la dialog pentru a-si atinge obiectivele, afirmand ca tara nu doreste un „razboi etern”.

Ministerele ucrainene de Externe si de Aparare nu au raspuns la intrebari.

Numirea, saptamana trecuta, a economistului Andrei Belousov in functia de ministru al apararii al Rusiei a fost considerata de unii analisti militari si politici occidentali ca plasand economia rusa pe picior de razboi permanent pentru a castiga un conflict prelungit.

Cu toate acestea, sursele au declarat ca Putin, reales in martie pentru un nou mandat de sase ani, ar prefera sa foloseasca impulsul actual al Rusiei pentru a lasa razboiul in urma. Acestea nu au comentat direct cu privire la noul ministru al Apararii.

Pe baza cunostintelor lor despre conversatiile din randurile superioare ale Kremlinului, doua dintre surse au declarat ca Putin era de parere ca castigurile obtinute pana acum in razboi sunt suficiente pentru a vinde o victorie poporului rus.

Cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace a costat zeci de mii de vieti de ambele parti si a dus la sanctiuni occidentale radicale asupra economiei Rusiei.

Trei surse au declarat ca Putin a inteles ca orice noi progrese consistente pe campul de lupta ar necesita o alta mobilizare la nivel national, pe care nu o doreste, iar o sursa, care il cunoaste pe presedintele rus, a declarat ca popularitatea sa a scazut dupa prima mobilizare din septembrie 2022.

Mobilizarea nationala a speriat o parte a populatiei din Rusia, determinand sute de mii de barbati aflati la varsta de incorporare sa paraseasca tara. Sondajele au aratat ca popularitatea lui Putin a scazut cu cateva puncte. Peskov a declarat ca Rusia nu are nevoie de mobilizare si ca, in schimb, recruteaza contractori voluntari pentru fortele armate.

Perspectiva unei incetari a focului, sau chiar a unor discutii de pace, pare in prezent indepartata.

Zelenski a declarat in repetate randuri ca pacea in termenii lui Putin nu este o solutie. El a promis sa recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o in 2014. El a semnat un decret in 2022 care a declarat in mod oficial ca orice discutii cu Putin sunt „imposibile”.

Una dintre surse a prezis ca niciun acord nu ar putea avea loc cat timp Zelenski este la putere, cu exceptia cazului in care Rusia il ocoleste si ajunge la o intelegere cu Washingtonul. Cu toate acestea, secretarul de stat american Antony Blinken, vorbind la Kiev saptamana trecuta, a declarat reporterilor ca nu crede ca Putin este interesat de negocieri serioase.

Ca raspuns la intrebarile pentru acest articol, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a declarat ca orice initiativa de pace trebuie sa respecte „integritatea teritoriala a Ucrainei, in cadrul granitelor sale recunoscute la nivel international” si a descris Rusia ca fiind singurul obstacol in calea pacii in Ucraina. „Kremlinul nu a demonstrat inca niciun interes semnificativ pentru a pune capat razboiului sau, ba dimpotriva”, a declarat purtatorul de cuvant.

Insistenta lui Putin de a bloca orice castig pe campul de lupta intr-un acord nu este negociabila, au sugerat toate sursele. Cu toate acestea, Putin ar fi dispus sa se multumeasca cu terenul pe care il are acum si sa inghete conflictul la actualele linii de front, au declarat patru dintre surse. „Putin va spune ca am castigat, ca NATO ne-a atacat si ca ne-am pastrat suveranitatea, ca avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevarat”, a spus una dintre ele, oferind propria analiza.

Inghetarea conflictului dupa liniile actuale ar lasa Rusia in posesia unor bucati substantiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a incorporat oficial in Rusia in septembrie 2022, dar fara a detine controlul deplin asupra vreuneia dintre ele.

Un astfel de aranjament ar fi departe de obiectivele pe care Moscova si le-a stabilit la momentul respectiv, cand a declarat ca cele patru regiuni ucrainene – Donetk, Luhansk, Zaporizhzhia si Herson – ii apartin acum in intregime.

Peskov a declarat ca nu se poate pune problema de a retroceda cele patru regiuni, care acum fac parte permanent din Rusia, conform propriei constitutii.

Un alt factor care joaca in favoarea opiniei sefului de la Kremlin ca razboiul ar trebui sa se incheie este faptul ca, cu cat se prelungeste mai mult, cu atat mai multi veterani caliti in lupta se intorc in Rusia, nemultumiti de perspectivele postbelice in materie de locuri de munca si venituri, ceea ce ar putea crea tensiuni in societate, a declarat una dintre surse, care a lucrat cu Putin.

In februarie, trei surse rusesti au declarat pentru Reuters ca Statele Unite au respins o sugestie anterioara a lui Putin privind o incetare a focului pentru a ingheta razboiul.

In absenta unei incetari a focului, Putin vrea sa ia cat mai mult teritoriu posibil pentru a creste presiunea asupra Ucrainei, cautand in acelasi timp sa exploateze oportunitati neasteptate pentru a dobandi mai mult, au declarat trei dintre surse.

Fortele rusesti controleaza aproximativ 18% din Ucraina si luna aceasta au patruns in regiunea nord-estica Harkov.

Putin se bazeaza pe populatia numeroasa a Rusiei in comparatie cu Ucraina pentru a sustine efective superioare chiar si fara o mobilizare, sustinuta de pachete salariale neobisnuit de generoase pentru cei care se inroleaza.

„Rusia va impinge mai departe”, a declarat sursa care a lucrat cu Putin.

Putin va cuceri incet-incet teritorii pana cand Zelenski va veni cu o oferta de a se opri, a spus persoana respectiva, precizand ca liderul rus si-a exprimat parerea in fata consilierilor ca Occidentul nu va furniza suficiente arme, ceea ce va submina moralul Ucrainei.

Liderii americani si europeni au declarat ca vor fi alaturi de Ucraina pana cand suveranitatea sa de securitate va fi garantata. Tarile NATO si aliatii spun ca incearca sa accelereze livrarile de arme.

„Rusia ar putea pune capat razboiului in orice moment retragandu-si fortele din Ucraina, in loc sa continue sa lanseze atacuri brutale impotriva oraselor, porturilor si oamenilor din Ucraina in fiecare zi”, a declarat Departamentul de Stat ca raspuns la o intrebare despre livrarile de arme.

Toate cele cinci surse au declarat ca Putin le-a spus consilierilor ca nu are planuri pe teritoriul NATO.  Doua dintre surse au citat preocuparile Rusiei cu privire la pericolul tot mai mare de escaladare cu Occidentul, inclusiv escaladarea nucleara, din cauza impasului din Ucraina.

Departamentul de Stat a declarat ca Statele Unite nu si-au ajustat pozitia nucleara si nici nu au vazut vreun semn ca Rusia se pregateste sa foloseasca o arma nucleara. „Continuam sa monitorizam mediul strategic si ramanem pregatiti”, a declarat purtatorul de cuvant.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Recent Posts

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

36 de minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

O oră ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

O oră ago

Cum au salvat americanii un echipaj al unei nave grecesti atacata de rebelii Houthi. Un elicopter militar i-a transportat pe USS Philippine – Video

Comandamentul Central al Fortelor Navale ale SUA (NAV) a anuntat ca a salvat echipajul cargoului…

11 minute ago

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

3 ore ago