news

Prima reactie a lui Coldea la dosarul DNA: „Intense campanii mediatice interesate promoveaza afirmatii defaimatoare la adresa mea care nu au nicio legatura cu realitatea si cu interesul public”

Fostul general SRI Florian Coldea a reactionat, vineri seara, prin intermediul unui comunicat de presa in legatura cu acuzatiile pe care i le aduce DNA.

El nu are de gand sa conteste controlul judiciar, au mentionat surse judiciare pentru aktual24.ro.

„Avand in vedere decizia procurorilor DNA de dispunere a masurii de punere in miscare a actiunii penale, in dosarul cu nr. 52/1/P/2024, urmare a sesizarii acestora in contextul unui denunt formulat de o persoana condamnata in prima instanta, tin sa precizez urmatoarele:

– Ma consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat;

– Am respectat intotdeauna spiritul si litera legii, atat ca demnitar al statului roman, cat si ca persoana privata, avand convingerea ferma
ca nimeni nu este mai presus de lege;

– Am incredere in justitia din Romania, asa cum am avut intotdeauna, pentru a-mi sustine si dovedi nevinovatia in ceea ce priveste acuzatiile care mi se aduc;

– Pe parcursul desfasurarii procesului penal, voi sustine cu onestitate si promptitudine toate demersurile legale si voi colabora pe deplin cu organele de cercetare penala pentru stabilirea adevarului si nevinovatiei mele;

– In conditiile intenselor campanii mediatice interesate, pe care le deruleaza anumite trusturi media, cu promovarea de afirmatii defaimatoare la adresa mea care nu au nicio legatura cu realitatea si cu interesul public, ci cu interese obscure ale unor personaje decredibilizate, nu voi face alte declaratii publice inainte de finalizarea anchetei”, a transmis Coldea intr-un comunicat.

Citeste si: Stenograme dosarul Coldea – Dumbrava. Fostul general SRI Dumbrava a fost interceptat: „Dupa ce se termina alegerile si se reface structura, osatura statului…”

DNA a emis, vineri, un comunicat de presa in care ofera detalii in legatura cu dosarul de coruptie in care sunt suspecti fostii generali SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava.

DNA acuza ca Dumbrava si Coldea ar fi pretins de la un om de afaceri (martor in cauza) suma de 700.000 euro plus TVA, in schimbul careia ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra unor magistrati din cadrul unor instante de judecata si ca i-ar putea determina pe acestia pronunte hotarari favorabile martorului intr-un dosar penal in care acesta era judecat.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, incepand cu data de 24 mai 2024, fata de patru persoane (doi fosti militari, in prezent asociati in cadrul unor societati, un avocat din cadrul Baroului Bucuresti si o persoana fara calitate speciala), pentru savarsirea unor infractiuni de trafic de influenta, forma participatiei penale fiind autoratul si complicitatea.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpati (cei doi oameni de afaceri si avocatul din cadrul Baroului Bucuresti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor in cauza) suma de 700.000 euro plus TVA, in schimbul careia ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra unor magistrati din cadrul unor instante de judecata si ca i-ar putea determina pe acestia pronunte hotarari favorabile martorului intr-un dosar penal in care acesta era judecat. Dupa mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsa de inculpati a fost diminuata la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta sa fie remisa in trei transe egale.

In contextul mentionat mai sus, in aceeasi perioada, martorul ar fi remis celor trei inculpati o plata partiala in suma de aproximativ 100.000 euro.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane juridice, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, cei patru inculpati trebuie sa respecte o serie de obligatii, intre care sa nu paraseasca teritoriul Romaniei si sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatilor li s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar pe cautiune se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

De asemenea, inculpatii vor depune o cautiune in valoare de 500.000 lei (stabilita fata de cei doi oameni de afaceri si avocatul din cadrul Baroului Bucuresti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, sau prin constituirea unor garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita acelorasi sume de bani, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile penale, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

13 minute ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

25 de minute ago

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

2 ore ago