externe

Germania: Indignare in urma publicarii unor imagini cu oameni cantand sloganuri naziste la o petrecere pe o insula

Imaginile de pe o insula unde bogatii Germaniei canta sloganuri naziste in locul versurilor unei melodii la moda au devenit virale si au declansat un val de indignare, potrivit The Guardian.

Filmarea realizata pe insula Sylt, in Frisia de Nord, prezinta un grup de tineri band si dansand pe melodia din 2001 L’amour Toujours a muzicianului italian Gigi D’Agostino. Cateva persoane canta un vechi slogan nazist „Germania pentru germani – strainii afara” in locul versurilor apolitice ale cantecului.

Printre participanti, care sunt imbracati lejer si par sa tina in mana pahare de aperol, rose si sampanie, s-a aflat un barbat imbracat intr-o camasa alba care isi ridica bratul drept intr-un aparent salut nazist in timp ce imita mustata lui Hitler punandu-si doua degete deasupra buzei superioare.

Atat sloganul, cat si salutul sunt ilegale in Germania.

Politia din landul Schleswig-Holstein a spus ca „verifica filmul pentru continut relevant din punct de vedere penal”.

Sloganul „Germania pentru germani – strainii afara” este un cantec din secolul al XIX-lea care a fost folosit de liderul nazist Adolf Hitler si a fost, de asemenea, folosit ca slogan electoral de catre Partidul National Democrat de extrema dreapta.

Proprietarii Pony, un bar si club la moda de pe strada Stronwai din Sylt, in fata caruia a fost facuta filmarea, coopereaza cu politia. Intr-o postare pe Instagram, acestia au spus ca au fost „profund socati” si s-au distantat „de orice tip de rasism sau discriminare”.

Tim Becker, unul dintre coproprietarii barului, a declarat ulterior pentru cotidianul TAZ ca inregistrarile de pe camere de securitate nou instalate in fata clubului au fost comparate cu videoclipul online de 14 secunde si a fost identificat acelasi grup. Sunetul din videoclip a aratat ca doar aproximativ cinci dintre tineri au cantat versiunea anti-straini, in timp ce ceilalti au cantat originalul, a spus el. „Puteti auzi asta foarte clar si asta a fost o usurare pentru noi”, a spus el.

El a spus ca nici el, nici DJ-ii clubului nu stiau ca hitul lui D’Agostino, care este popular in toata Europa, a fost efectiv deturnat de extrema dreapta. „Adesea este cantat pentru scurt timp, pentru a schimba starea de spirit. Nu stiam ca melodia a fost folosita de extrema dreapta… Nu o vom mai difuza niciodata”, a spus el.

In postarea de pe Instagram, proprietarii Pony au scris ca oricine „se recunoaste in acest videoclip … nu va mai avea voie sa intre in barul nostru”. Becker i-a indemnat pe oricine stia cine sunt indivizii „sa ne spuna noua sau sa anunte politia”.

Petrecaretii de la Pony ar fi platit 150 de euro pentru intrarea la petrecerea de deschidere a sezonului de vara la care a avut loc incidentul. Potrivit lui Pony, au participat aproximativ 500 de persoane.

Radiodifuzorul bavarez BR a anuntat recent ca versiunea nazista a L’Amour Toujours a devenit populara la adunarile publice si in cluburile din Germania, inclusiv intr-un club din Greding, in ianuarie, dupa o conferinta a partidului de extrema dreapta Alternative fur Deutschland. La club au fost deputati si membri ai partidului, precum si membri ai aripii de tineret a AfD, care s-ar fi alaturat pentru a canta versiunea nazista.

Reactionand la videoclip, Sawsan Chebli din partea partidului social-democrat a scris pe X: „‘Germania pentru germani. Strainii afara. Strainii afara.’ Locatie: Sylt. Si se simt atat de increzatori.”

Dunja Hayali, o prezentatoare proeminenta de stiri, a scris pe aceeasi platforma: „Cu mustata lui Hitler si sampanie. Dar fara „straini”. #Sylt 2024.”

Sylt este cunoscuta drept insula de vacanta pentru cei bogati si faimosi din Germania. Este locul in care ministrul de finante si seful Partidului Liber Democrat, Christian Lindner, s-a casatorit cu partenerul sau in iulie 2022.

„Un videoclip cu oameni care sarbatoresc pe #Sylt circula in prezent pe retelele de socializare. Acest videoclip ne este cunoscut si este verificat pentru continut relevant din punct de vedere penal. Dorim sa va multumim pentru numeroasele informatii pe care le-am transmis autoritatilor responsabile”, a scris si Politia din Schleswig-Holstein.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

4 minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

28 de minute ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

40 de minute ago

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

2 ore ago