externe

Curtea Internationala de Justitie decide ca Israelul trebuie sa opreasca ofensiva din Rafah. Instanta nu are forta militara care sa puna deciziile in aplicare, asa ca Israelul este putin probabil sa respecte hotararea

Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a ordonat vineri Israelului sa opreasca „imediat” ofensiva militara din orasul Rafah din sudul Fasiei Gaza. Judecatorii completului au votat cu 13 la 2 in favoarea ordinului, care a caracterizat situatia umanitara din Gaza drept „dezastruoasa” si „catastrofala”, potrivit DW.

Potrivit CIJ, Israelul trebuie sa „opreasca imediat ofensiva militara si orice alta actiune desfasurata in Rafah” care ar putea pune in pericol existenta grupurilor palestiniene din Gaza.

Curtea a adaugat ca Israelul trebuie sa mentina deschisa punctul de trecere Rafah pentru a oferi urgent „serviciile de baza si asistenta umanitara necesare”.

Curtea a declarat ca 800.000 de persoane vor fi deja stramutate pana pe 28 mai si a constatat ca eforturile israeliene de a reduce riscul pentru civili sau de a oferi hrana, apa sau adapost necesare, „nu sunt suficiente”.

Curtea Mondiala a adaugat ca Israelul „trebuie sa ia masuri pentru a asigura accesul nestingherit in Fasia Gaza pentru cei care fac anchete”.

Decizia de vineri a marcat pentru a treia oara in acest an cand CIJ a emis ordine preliminare care urmaresc reducerea deceselor si suferintei in Gaza.

Desi ordinele ICJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, instanta nu are forta politieneasca sau militara care sa le puna in aplicare, iar Israelul este putin probabil sa respecte hotararea, insistand ca are dreptul de a se apara de militantii Hamas.

In mod similar, Rusia a ignorat pana acum un ordin din 2022 al instantei de a opri invazia sa pe scara larga a Ucrainei.

Inaintea deciziei, Israelul a semnalat ca va respinge, de asemenea, orice ordin al CIJ de a-si opri operatiunile, insistand ca are dreptul de a se apara impotriva Hamas.

„Nicio putere de pe Pamant nu va impiedica Israelul sa-si protejeze cetatenii si sa mearga dupa Hamas in Gaza”, a declarat Avi Hyman, purtatorul de cuvant al guvernului, intr-o conferinta de presa joi.

Dupa hotarare, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca va consulta telefonic ministrii de rang inalt.

Ministrul extremist de finante Bezalel Smotrich a declarat ca raspuns la ordinul CIJ ca „aceia care cer ca Israelul sa opreasca razboiul cer ca acesta sa decida sa inceteze sa existe”. „Istoria ii va judeca pe cei care stau astazi alaturi de nazistii Hamas”, a scris el pe X, referindu-se la gruparea militanta care este clasificata drept organizatie terorista de Statele Unite si Uniunea Europeana printre altii.

Israelul isi justifica campania in parte din cauza sortii ostaticilor inca tinuti de Hamas de la atacul din 7 octombrie. Curtea a cerut totodata eliberarea imediata a persoanelor luate ostatice de Hamas in timpul atacului sau din 7 octombrie asupra Israelului.

„Instanta considera ca este profund ingrijorator faptul ca multi dintre acesti ostatici raman in captivitate si isi reitereaza apelul pentru eliberarea lor imediata si neconditionata”,a adaugat CIJ.

Un oficial al Hamas a spus ca grupul a salutat decizia CIJ, dar a spus ca „nu este suficienta” si a cerut oprirea ofensivei Israelului in intreaga Fasie Gaza.

Israelul a reactionat vineri, afirmand ca aceasta ofensiva nu prezinta niciun risc existential pentru „populatia civila palestiniana”.

„Israelul nu a purtat si nu va purta operatiuni militare in zona Rafah care sa creeze conditii de viata susceptibile sa conduca la distrugerea populatiei civile palestiniene, in totalitate sau in parte”, a dat asigurari un comunicat comun al Ministerului de Externe si Consiliului securitatii nationale.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

2 ore ago

„Premiera mondiala”. Parisul va testa taxiurile zburatoare in timpul Jocurilor Olimpice – Video

Taxiurile zburatoare vor fi testate deasupra Parisului in timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anuntat…

2 minute ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

3 ore ago

Netanyahu a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi: „Am luat decizii care nu au fost intotdeauna acceptate de esalonul militar”

Premierul israelian a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi care a fost infiintat in regim de…

O oră ago