Misiunea lor in cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost secreta timp de decenii. Acum, membrii „Armatei fantoma” vor primi Medalia de Aur a Congresului: „Am avut in unele cazuri oameni care se dadeau drept generali, imbracau uniforma de general si se plimbau pe strazi”

externe

Armata fantoma

Timp de decenii, misiunea lor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost secreta. Cu ajutorul tancurilor, camioanelor si avioanelor gonflabile, combinate cu efecte sonore, trucuri radio, costume si actorie, unitatile militare americane care au devenit cunoscute sub numele de „Armata fantoma” au ajutat la pacalirea inamicului. Acum, membrii supravietuitori ai acesteia sunt premiati cu Medalia de Aur a Congresului, relateaza Associated Press.

Trei dintre cei sapte membri supravietuitori participa joi la ceremonia de la Capitoliul SUA, printre care Seymour Nussenbaum, in varsta de 100 de ani. Bernard Bluestein, in varsta de 100 de ani si John Christman, in varsta de 99 de ani.

„A fost ca si cum am fi pus la cale o mare productie cinematografica”, a spus Nussenbaum. „Am avut in unele cazuri oameni care se dadeau drept generali, imbracau uniforma de general si se plimbau pe strazi”, a mai spus el.

Nussenbaum, care a crescut in New York, studia arta la Institutul Pratt inainte de a fi inrolat si s-a alaturat unitatii specializate in camuflaj care facea parte din Comandamentul 23 al trupelor speciale.

„Misiunea noastra era de a pacali inamicul”, a declarat Nussenbaum, un pictor care a urmat o cariera in arta comerciala.

Legislatia pentru a onora unitatile militare cu Medalia de Aur a Congresului – cea mai inalta distinctie a Congresului – a fost promulgata de presedintele Joe Biden in 2022. Acest lucru a venit dupa aproape un deceniu de munca din partea membrilor familiilor soldatilor din „Armata fantoma” si a lui Rick Beyer, un cineast si autor care a care a contribuit la scoaterea la lumina a povestii lor dupa ce misiunea lor a fost declasificata in 1996.

„Armata fantoma” a inclus aproximativ 1.100 de soldati in cadrul Comandamentului 23 al trupelor speciale, care a efectuat aproximativ 20 de inselaciuni pe campul de lupta in Franta, Luxemburg, Belgia si Germania, si aproximativ 200 de soldati in cadrul Companiei 3133 de semnale speciale, care a efectuat doua inselaciuni in Italia.

Beyer a declarat ca misiunile lor, desfasurate in apropierea liniilor de front, au salvat probabil mii de vieti americane.

Una dintre cele mai mari misiuni, numita Operatiunea Viersen, a avut loc in martie 1945, cand inselaciunile Trupei Speciale a Comandamentului 23 a atras unitatile germane departe de punctul de pe raul Rin pe unde armata a 9-a trecea de fapt.

„Aveau sute de gonflabile instalate”, a spus Beyer. „Aveau camioane de sonorizare in functiune timp de mai multe nopti. Aveau si alte unitati atasate la ei. Au infiintat mai multe cartiere generale false unde au fost plasati soldati imbracati in uniforme de colonei”, a mai spus el.

„Aceasta a fost o operatiune in care toti au fost implicati si a fost un succes deplin”, a spus Beyer. „I-au pacalit pe germani, care si-au mutat trupele pe rau vizavi de locul unde a avut loc inselaciunea”, a mai spus el.

In septembrie 1944, armata fantoma a ajutat la umplerea unui gol in linia generalului George Patton in timpul unui atac asupra germanilor in orasul francez Metz.

„Au sfarsit prin a tine aceasta parte a liniei de front timp de opt zile, ceea ce este foarte mult timp cand vorbim de o inselatorie”, a spus Beyer.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: