Mister total. O noua bubuitura foarte puternica la Iasi: „Cu 3 ani in urma, pe la aceeasi ora, acelasi sunet”

news

Iesenii au auzit, marti, o bubuitura extrem de puternica, a carei unda de soc a zguduit geamurile ferestrelor, care a ramas neexplicata pana in acest moment. Un zgomot similar au fost auzit si in urma cu exact trei ani, si sursa aceluia ramanand un mister.

„Am simtit si chiar am fost mirata de cum s-au zguduit geamurile”, „Si eu am auzit si am asemanat-o cu o explozie fff.puternica. Stand in Tatarasi am crezut ca fac trageri cei de la UM. Am simtit-o ca fiind f. aproape de mine”, „Eu am crezut ca se aude un tunet, chiar m-am uitat pe geam”, „S-a auzit destul de tare in Razboieni, langa Tg. Frumos, dar nu stiu ora cu exactitate”, „Zgomotul de acum 3 ani a fost mai puternic. La noi, in Centru Civic s-a auzit o bubuitura puternica si s-au zguduit ferestrele. M-am speriat groaznic. Am crezut ca e cutremur”, „Zgomotul fost foarte puternic, a semanat cu o explozie!!!”, au comentat iesenii pe retelele de socializare.

Profesorul de fizica Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza”, a incercat sa ofere si cateva explicatii, amintind si ca in urma cu trei ani s-a inregistrat un fenomen similar.

„Astazi la Iasi s-a produs un fenomen extrem. La ora 14:08 si 30 secunde in orasul Iasi si pe o raza de cel putin 50 km s-a simtit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibratii mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios.

Curiozitatea este inca si mai mare ca nici o autoritate, nici o institutie nu au gasit raspuns si nu au confirmat ca au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce?

In mod cumva surprinzator cu 3 ani in urma, pe la aceeasi ora, acelasi sunet (nu pot confirma daca de acelasi calibru) de asemenea a ramas un mister.

Nu ma hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie insa de o energie cinetica imensa care nu poate fi lansata de o persoana privata. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exercitiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire exista echipamentul instalat de mine in turnul ceasului din Palat care masoara simultan spectrul sunetului si vibratiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice. Incercam sa le descifram”, a spus Gurlui.

Citeste si: Bubuitura naprasnica la Iasi: „Sticla de la geam s-a curbat”. Ce se stie pana in acest moment

In cursul noptii, el a revenit cu informatii noi in urma calculelor pe care le-a facut: „Reiese ca sursa este in partea de Nord-Est a Iasului, pe directia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil sa fie ceva mai sus de Iasi, in Rep Moldova, cam la 30 km distanta. Unda de soc a ajuns in zona de Sud-Vest a Iasului dupa aproximativ 3 minute dupa ce a trecut de Iasi, adica pe la 14:11. In Iasi s-a simtit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat ca si aeroportul Iasi este FIX pe aceasta directie. Dar poate este doar o coincidenta”, a scris Gurului.

Reprezentantii Centrului anti-grindina au spus ca ieri nu a fost lansata nicio racheta, iar prefectul judetului Iasi, Marian Serbescu, a afirmat ca a sunat la toate institutiile din subordine, dar nimeni nu a reusit sa ofere o explicatie fenomenului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: