Mistificare a istoriei la Budapesta. Un general ungar starneste furia Poloniei dupa ce a declarat ca „Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict local intre Germania si Polonia care a escaladat din cauza lipsei de eforturi pentru pace”

externe

Ambasadorul Poloniei in Ungaria a reactionat dur dupa ce un inalt general maghiar a afirmat – in cadrul unei discutii despre posibilitatea pacii in Ucraina – ca cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict „local” intre Germania si Polonia care a escaladat din cauza lipsei de eforturi de pace.

„Aceste cuvinte, care ar putea fi interpretate ca o acuzatie la adresa tarii mele de escaladare si complicitate in provocarea unui conflict global, reprezinta o distorsiune inacceptabila a istoriei pentru noi si nu ar trebui sa vina din partea nimanui, mai ales din partea unui reprezentant al unei tari care este aliatul nostru apropiat”, a reactiobat Sebastian Keciek, citat de Notes from Poland.

Actualele guverne national-conservatoare ale celor doua tari din UE si NATO sunt de mult timp aliati apropiati. Cu toate acestea, aceasta relatie a fost spulberata de invazia Rusiei in Ucraina, Budapesta mentinand relatii de prietenie cu Moscova, dar Varsovia aliniindu-se puternic la Kiev.

Interventia ambasadorului vine dupa ce Gabor Borondi, recent numit sef al Statului Major al fortelor armate ungare, a acordat marti un interviu postului public de televiziune ungar MTVA.

„In 1939, razboiul germano-polonez a inceput ca un razboi local, si care a fost sfarsitul? Acea escaladare nu a fost tratata – daca pot spune asa – la timp de un proces de pace si a dus la cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat generalul.

Comentariile sale au venit dupa ce intervievatorul a sugerat ca guvernul Ungariei este in favoarea unei incetari imediate a focului si a pacii in razboiul dintre Rusia si Ucraina, relateaza site-ul de stiri ungar 444.

In replica, Keciek a scris ca a fost „foarte surprins” de comentariile lui Borondi. „Izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu a fost cauzata de lipsa discutiilor de pace cu agresorul, ci de politica de impacare si de cedare la cererile succesive ale celui de-al Treilea Reich”, a argumentat ambasadorul.

Keciek a mentionat ca, in conformitate cu un protocol secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, Hitler si Stalin convenisera deja sa imparta Polonia intre ei inainte ca Germania nazista si Uniunea Sovietica sa invadeze tara in septembrie 1939.

„Nu putem permite schimbarea nedreapta a victimei cu agresorul”, a adaugat ambasadorul. „Polonia a fost o victima incontestabila a actiunilor criminale si planificate ale celui de-al Treilea Reich si ale Uniunii Sovietice si, in consecinta, si ale aliatilor lor”.

Keciek a precizat ca unul dintre acesti aliati a fost Ungaria. Aceasta s-a alaturat coalitiei Axei, formata din Germania, Italia si Japonia, relatie care a ajutat-o sa castige teritorii din Cehoslovacia si Romania.

Dar ambasadorul a mai precizat ca, in 1939, Ungaria a respins cererea Berlinului de a sprijini invazia Poloniei. „Nu vom uita niciodata acest lucru”, a scris Keciek. Cu toate acestea, el a cerut, de asemenea, ca lectiile acestei istorii sa fie aplicate la actualul conflict din Ucraina.

„Astazi, in fata agresiunii pe scara larga, neprovocate si ilegale a Rusiei impotriva Ucrainei, Europa ar trebui sa invete din cel de-al Doilea Razboi Mondial si sa fie solidara de partea corecta a istoriei, de partea victimei, nu a agresorului”, a scris el.

„Numai in acest fel putem aduce o pace durabila in Europa”, a adaugat ambasadorul. „Istoria nu ar trebui sa fie folosita pentru a ne submina unitatea”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: