Mitropolitul Kievului, bagat in arest la domiciliu. Scos din Mercedes, el spune ca este persecutat: „Nu exista nimic pe care sa dormi, nu exista caldura si nici lumina”

externe

Un tribunal din capitala Ucrainei l-a condamnat pe mitropolitul Pavel al Ucrainei la arest la domiciliu, in contextul in care se investigheaza daca acesta a glorificat fortele rusesti invadatoare si a alimentat diviziunile religioase.

Biserica Ortodoxa Ucraineana (BOU) anunta ca tribunalul din Kiev a ordonat, de asemenea, ca mitropolitul Pavel sa poarte o bratara electronica.

Agentiile de presa Interfax Ucraina si Ukrinform au declarat ca Pavel a primit 60 de zile de arest la domiciliu.

„Nu am facut nimic. Cred ca acesta este un ordin politic”, a declarat liderul religios reporterilor dupa pronuntarea hotararii.

Decizia a fost luata in contextul in care Kievul ia masuri drastice impotriva BOU pe motiv ca este pro-rusa si colaboreaza cu Moscova, acuzatie pe care biserica o neaga. La inceputul saptamanii, Pavel – care este staretul manastirii Kiev-Pechersk Lavra, cel mai venerat sit ortodox din Ucraina – l-a blestemat pe presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, amenintandu-l cu damnarea.

Procurorii au declarat ca arestul la domiciliu si bratara electronica au fost masuri de precautie, procurorul Evhen Zavistovskyi declarand ca procesul impotriva lui Pavel va continua.

Agentia rusa de stiri de stat TASS a anuntat ca instanta a ordonat ca Pavel sa locuiasca intr-un sat situat la aproximativ 40 km sud-est de Kiev.

Pavel a declarat ca locuinta nu era potrivita pentru a fi locuita.

„Nu exista nimic pe care sa dormi, nu exista caldura si nici lumina. Nu exista bucatarie, nici lingura. Dar este in regula, voi indura totul”, a spus el.

Pavel a locuit intr-o locuinta din Lavra Kiev-Pechersk, un complex de manastiri vechi de 980 de ani. TASS a mai spus ca instanta i-a refuzat lui Pavel permisiunea de a participa la slujbele bisericii.

BOU a insistat ca este loiala Ucrainei si a denuntat invazia rusa. Dar agentiile de securitate ucrainene spun ca unii membri ai bisericii au mentinut legaturi stranse cu Moscova.

Agentiile au facut raiduri in numeroase locuri sfinte ale bisericii si apoi au postat fotografii cu ruble, pasapoarte rusesti si pliante cu mesaje de la patriarhul Moscovei ca dovada ca unii oficiali ai bisericii au fost loiali Rusiei.

61 de clerici ai BOU au avut dosare penale deschise impotriva lor de la inceputul anului 2022, iar sapte dintre ei au fost gasiti vinovati.

De asemenea, guvernul a ordonat calugarilor de la Lavrato Kiev-Pechersk sa paraseasca incinta pana la 29 martie. Acesta sustine ca acestia si-au incalcat contractul de inchiriere, facand modificari la situl istoric, precum si alte incalcari tehnice. Insa calugarii au respins cererea ca fiind un pretext.

Zeci de sustinatori ai BOU s-au adunat sambata in fata manastirii, cantand imnuri in ploaie. Un grup mai mic de protestatari a aparut si el, acuzandu-i pe cei din partea cealalta ca simpatizeaza cu Moscova.

„Ei spala creierele oamenilor cu sprijinul Rusiei si sunt foarte periculosi pentru Ucraina”, a declarat Senia Kravchuk, un dezvoltator de software in varsta de 38 de ani din Kiev. „Ei canta cantece de sustinere a Rusiei, iar asta este oribil, aici, in centrul Kievului”.

David, 21 de ani, student in anul trei la seminar, nu a fost de acord. Imbracat in haine de preot si cu un steag ucrainean pe umeri, el a declarat pentru agentia de stiri The Associated Press ca preotii si rezidentii din Lavra nu sunt in niciun caz pro-rusi. Statul, a spus el, incearca sa evacueze sute de persoane din Lavra fara un ordin judecatoresc.

„Uitati-va la mine. Sunt imbracat in haine de preot, cu un steag ucrainean si o cruce la gat. Ati putea spune ca sunt pro-rus?”, a spus David, care a refuzat sa isi dea numele de familie. „In prezent, preotii canta un imn ucrainean si sunt numiti pro-rusi. Va vine sa credeti?”.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: