Moarte la fiecare pas in Gaza: Bande inarmate iau mancarea si apa parasutate de la localnici disperati

externe

Parasutarile de ajutoare umanitare duc la lupte fatale in Gaza, in conditiile in care oamenii disperati si infometati se lupta pentru a ajunge la hrana si produsele esentiale parasutate, pe fondul temerilor ca foarte putin din asistenta atat de necesara ajunge la cei mai amenintati de foametea care se profileaza, potrivit The Guardian.

Relatarile martorilor oculari, imaginile si interviurile cu lucratorii umanitari din Gaza sugereaza ca operatiunile de lansari aeriene au contribuit la cresterea anarhiei.

Yousef Abu Rabee, care inainte de razboi cultiva capsuni in nordul Gazei, a spus ca a renuntat sa mai incerce sa obtina ajutoare pentru a-si hrani familia, dupa ce barbati inarmati neidentificati au tras asupra lui in timpul unei lupte haotice in jurul unui palet parasutat.

Altii au fost injunghiati sau calcati in picioare. Douasprezece persoane s-au inecat in incercarea de a prinde paletii lansati in apa saptamana trecuta. La inceputul lunii, cinci persoane au murit in apropierea taberei de refugiati al-Shati, una dintre cele mai devastate parti din Gaza, dupa ce o parasuta nu a reusit sa se ddeschida in mod corespunzator si paletul a cazut peste un grup de barbati, adolescenti si copii mai mici care asteptau aterizarea paletilor.

Pe 25 martie, Regatul Unit a parasutat peste 10 tone de ajutoare, inclusiv apa, orez, ulei pentru gatit, faina, conserve si lapte praf pentru copii, a declarat Ministerul Apararii din Londra.

Criticii spun ca lansarile aeriene ale Regatului Unit, SUA, Franta, Spania, Iordania si alte tari sunt „ineficiente, periculoase si costisitoare” si au ca scop in primul rand sa deturneze furia publicului, deoarece puterile internationale nu reusesc sa convinga Israelul sa permita ca mai mult ajutor sa ajunga in Gaza.

Agentiile de ajutor au spus ca doar aproximativ o cincime din proviziile necesare intra in Gaza, deoarece Israelul persista cu o ofensiva aeriana si terestrasi ca livrarile prin aer sau pe mare direct pe plaje nu inlocuiesc aprovizionarea pe uscat prin Israel sau Egipt.

Saptamana trecuta, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a declarat ca Israelul trebuie sa actioneze imediat „pentru a permite… servicii de baza si asistenta umanitara necesare urgent”.

Israelul a impus initial o blocada totala asupra Gazei dupa atacurile Hamas, dar apoi a permis intrarea unei cantitati mici de ajutoare strict controlate.

Convoaiele de ajutor trebuie sa traverseze pana la 40 km de drumuri distruse, presarate cu moloz, pentru a ajunge in nord, unde amenintarea foametei este cea mai mare. Multe convoaie au fost blocate sau intarziate de fortele israeliene. Unele au fost jefuite de bande organizate sau de indivizi disperati.

Israelul a spus ca nu limiteaza cantitatea de ajutor care intra in Gaza si da vina pe agentiile ONU, despre care a spus ca sunt ineficiente.
Mai multi palestinieni spun ca si-au pierdut rudele in incercarea de a obtine ajutoare.

Nariman Salman, in varsta de 42 de ani, a spus ca fiul ei cel mare a fost injunghiat mortal intr-o lupta pentru ajutoare parasutate in nordul Gazei. „Am fugit la Rafah, dar l-am lasat pe fiul meu in casa noastra din nord. Aceasta a fost o greseala teribila. Cand s-a dus cu varul sau sa gaseasca ajutoarele aruncate, a avut loc o lupta, ei doi au fost atacati si cineva l-a injunghiat direct in inima”, a spus Salman. „Aceste parasutari nu numai ca au cauzat moartea fiului meu, ci au provocat si multe necazuri si lupte intre oameni, deoarece nu sunt suficiente si toata lumea vrea sa ia ceea ce are nevoie. Asa ca cineva cu o arma sau un cutit va lua ce va voi si-i va lasa pe cei mai multi oameni fara nimic.”

Oficialii din Gaza inregistreaza deja decese cauzate de malnutritie acuta printre persoanele vulnerabile – copii mici, bolnavi si batrani. Exista ingrijorari acute pentru cei ramasi fara protectie, cum ar fi vaduvele sau orfanii.

David Miliband, fostul ministru laburist de externe si director executiv al Comitetului International de Salvare, a declarat la inceputul lunii martie ca parasutarile sunt o masura disperata. „Adevarul este ca nu am avea nevoie de parasutari daca punctele de trecere ar fi deschise corespunzator, ar fi mai multe puncte de trecere, s-ar reduce birocratia si, mai presus de toate, sa fie recunoscuta necesitatea unei incetari umanitare a focului. Aici trebuie sa se concentreze urgent diplomatia”, a spus Miliband.

Juliette Touma, directorul de comunicatii la Agentia ONU pentru Refugiati din Palestina (UNRWA), a declarat ca rapoartele privind decesele subliniaza ca cea mai buna modalitate de a furniza ajutor oamenilor din Gaza este pe uscat si cu ajutorul Natiunilor Unite, inclusiv al UNRWA, caruia Israelul i-a interzis recent sa calatoreasca in nordul Gazei.

„Acesta este cel mai eficient, cel mai rapid, cel mai ieftin si, cel mai important, cel mai sigur mod de a ajunge la oameni cu asistenta umanitara atat de necesara”, a spus Touma.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: