Moartea lui Alexei Navalnii decimeaza opozitia din Rusia. Stersi de pe liste, intemnitati si ucisi

analize

Moartea liderului opozitiei ruse Alexei Navalnii a diminuat si mai mult opozitia rusa, care a fost redusa rapid si care si-a vazut membrii asasinati, condamnati la pedepse lungi cu inchisoarea sau fortati sa plece in exil, in timp ce presedintele rus, Vladimir Putin, a dat de inteles ca nu va tolera provocari si opozitii la adresa regimului sau, potrivit unei analize a France24.

A existat mereu temerea, impartasita la nivel larg, ca Alexei Navalnii isi risca viata, pozitionandu-se drept cel mai vocal critic al lui Putin intr-o Rusia din ce in ce mai represiva, chiar provocandu-l in cursa pentru presedintie din 2018.

Navalnii a supravietuit, la limita, otravirii cu novichok – un compus de agenti neurotoxici dezvoltati de pe vremea Uniunii Sovietice – in 2020 si a petrecut luni de zile recuperandu-se in Germania. Apoi, el a castigat admiratia opozitiei disparate din Rusia pentru ca s-a intors voluntar in Rusia in anul urmator.

Decesul sau a survenit cu doar o zi inainte de lansarea oficiala a campaniei electorale, inaintea noii runde de alegeri prezidentiale stabilite pentru 15-17 martie.

Se stie ca Putin a supervizat modificarile aduse constitutiei, in 2021, care ii permit sa candideze pentru inca doua mandate de cate sase ani, ceea ce inseamna ca ar putea ramane la putere pana in 2036. Putin este deja cel mai longeviv lider de la Kremlin de la dictatorul sovietic Iosif Stalin incoace, care a murit in 1953.

Pe 8 decembrie, Putin si-a anuntat candidatura pentru presedintie si este de asteptat sa castige, avand in vedere lipsa de alternative politice si controlul de fier al Kremlinului asupra aparatului de stat.

Contracandidati eliminati unul cate unul

Cei care au fost suficient de curajosi sa il sfideze pe Putin inainte de vot au fost impiedicati cu o serie de contestatii legale.

Fosta deputata si jurnalista Ekaterina Duntsova a fost impiedicata, in decembrie, sa candideze impotriva lui Putin atunci cand Comisia Electorala Centrala a declarat ca refuza sa ii accepte candidatura, invocand erori in documentele depuse, printre care nume din liste scrise gresit. Duntsova a declarat ca va contesta decizia la Curtea Suprema si a facut apel la partidul Iabloko sa o nominalizeze drept candidat dupa ce fondatorul si liderul partidului, Grigori Iavlinski, a declarat ca nu va candida cu Putin la presedintie.

Duntsova a declarat ca doreste sa vada o Rusie mai „umana”, care sa fie „pasnica, prietenoasa si „gata sa coopereze cu toata lumea pe principiul respectului”.

Un alt candidat anti-razboi, Boris Nadejdin, a fost, de asemenea, descalificat de la vot. Curtea Suprema a Rusiei a respins joi contestatiile legale la aceasta decizie, dar Nadejdin a declarat ca va face apel si va depune o noua cerere impotriva refuzului comisiei electorale de a-l inregistra ca si candidat.

„Nu ma dau batut si nu voi renunta”, a spus el.

O inchisoare arctica

Navalnii a fost cel mai vocal critic al lui Putin si cel care a obtinut cea mai mare recunoastere internationala, castigand Premiul Saharov al UE pentru drepturile omului in 2021.

Deloc surprinzator, Kremlinul a gasit o modalitate de a-l elimina din cursa. Navalnii a fost condamnat la inca 19 ani de inchisoare in luna august a anului trecut pentru extremism. El ispasea deja o pedeapsa de 9 ani pentru o presupusa  deturnare de fonduri si alte acuzatii despre care a sustinut ca au fost motivate politic.

Navalnii a disparut pentru scurt timp in decembrie din colonia penitenciara IK-6 din regiunea Vladimir, la aproximativ 250 de kilometri est de Moscova, unde si-a petrecut cea mai mare parte a detentiei. Disparitia sa a provocat o ampla alerta internationala, secretarul de stat american Antony Blinken facand atunci o declaratie pe X, cu putin timp inainte de Craciun, in care se declara „profund ingrijorat de locul unde se afla Aleksey Navalnii”.

Dupa ce au trimis sute de cereri catre centrele de detentie din Rusia, aliatii lui Alexei Navalnii au reusit sa il localizeze. Intr-o serie de mesaje „sardonice” publicate pe X la scurt timp dupa aceea, Navalnii a declarat ca se simte „bine” si ca se simte  „usurat” ca a ajuns la noua sa inchisoare din Arctica – mult mai indepartata.

Un reporter BBC a declarat ca Alexei Navalnii „parea sa fie bine” atunci cand a aparut prin legatura video la o audiere in instanta, cu o zi inainte de moartea sa.

Criticii lui Putin au avut mereu „obiceiul” nefericit de a muri prematur

Jurnalista Anna Politkovskaia, in varsta de 48 de ani, a fost un reporter de investigatii la ziarul independent de top Novaya Gazeta si un critic acerb al razboiului din Cecenia. Ea a fost impuscata mortal in 2006, la intrarea in blocul sau din Moscova. Cinci barbati au fost condamnati si incarcerati pentru moartea ei in 2014; unul dintre ei, un fost politist, a fost gratiat si eliberat, anul trecut, dupa ce a luptat in Ucraina.

Alexander Litvinenko, un fost agent KGB devenit critic al lui Putin, a murit dupa ce a baut ceai verde „infectat” cu izotopul radioactiv poloniu-210 intr-un hotel din Londra, in noiembrie 2006, la sase ani dupa ce a fugit din Rusia in Marea Britanie. Intr-un raport de 326 de pagini privind moartea sa, un judecator britanic a declarat ca uciderea a fost „probabil aprobata” de Putin.

Politicianul de opozitie si fostul vicepremier Boris Nemtov a fost impuscat mortal langa Piata Rosie din Moscova, in 2015. In momentul mortii sale, Nemtov, in varsta de 55 de ani, lucra la un raport care, in opinia sa, dovedea implicarea directa a Kremlinului in rebeliunea separatista pro-rusa care a izbucnit in estul Ucrainei cu un an inainte.

Apoi, liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a condus un scurt, dar dramatic mars asupra Moscovei in iunie anul trecut, dupa ce a devenit un critic tot mai vocal al modului in care Putin a gestionat razboiul din Ucraina. Dupa cateva ore de incertitudine, rebeliunea a esuat, iar Prigozhin ar fi acceptat sa plece in exil in Belarus.

El a murit intr-un accident de avion privat, la doua luni dupa lansarea provocarii sale esuate. La locul accidentului, in corpurile victimelor, au fost gasite fragmente de grenade, potrivit Kremlinului.

Alti oponenti s-au trezit in spatele gratiilor, cu sentinte de zeci de ani de inchisoare

Pe fondul razboiului din Ucraina, in 4 martie 2022 a fost adoptata o lege care incrimineaza „discreditarea fortelor armate ruse”; in cele trei zile care au urmat, au fost deschise peste 60 de dosare impotriva celor acuzati de incalcarea noii legi, „marea majoritate” dintre ei fiind protestatari pasnici impotriva razboiului, potrivit Human Rights Watch.

Activistul politic rus, si fost jurnalist, Vladimir Kara-Murza, in varsta de 42 de ani, a fost condamnat in aprilie anul trecut la 25 de ani de inchisoare pentru ca a condamnat public invazia Rusiei in Ucraina. El a fost condamnat pentru tradare si raspandirea de informatii „false” despre armata rusa, printre alte acuzatii.

Kara-Murza, parte din grupul tot mai redus de personalitati ale opozitiei care au ramas in Rusia, a declarat ca este hotarat sa fie o voce atat impotriva lui Putin, cat si a invaziei din Ucraina.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a condamnat sentinta. „Domnul Kara-Murza este inca o alta tinta a campaniei de represiune din ce in ce mai intensa a guvernului rus.  Ne reinnoim apelul pentru eliberarea domnului Kara-Murza, precum si pentru eliberarea celor peste 400 de prizonieri politici din Rusia”, declara Patel la momentul respectiv.

Moartea lui Navalnii slabeste si mai mult o opozitie rusa deja decimata de morti si incarcerari, iar altii au fugit in exil de teama pentru siguranta lor.

Aproape ca „nu exista optiuni pentru exprimarea criticilor” in Rusia, unde represiunea a atins o amploare „fara egal de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat expertul in Rusia, Cecile Vaissie, de la Universitatea Rennes-II pentru FRANCE 24, la scurt timp dupa condamnarea lui Kara-Murza.

Dar, potrivit acesteia, cateva voci inca mai exista, iar prezenta lor in Rusia are „o greutate simbolica”, chiar daca sunt impiedicate sa se manifeste real.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: