Moldova, luata in calcule de Moscova in cadrul razboiului contra Ucrainei. Surse militare: „Rusia cauta sa deschida un nou front impotriva Ucrainei”

externe

Rusia cauta sa deschida un nou front impotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, iar mai multe „indicii” arata ca intr-un viitor apropiat este posibil un atac asupra acestei foste republici sovietice, afirma surse militare ucrainene citate de cotidianul britanic The Times, preluat luni de EFE, informeaza Agerpres.

Daca o astfel de incursiune ar avea succes, ea le-ar permite fortelor ruse sa patrunda in portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagra, dinspre vest, adauga The Times.

„Credem ca la Kremlin a fost luata deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este cruciala. Daca rusii incep sa obtina controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai usor (de cucerit – n.r.) si amenintarea la adresa Ucrainei va fi existentiala”, a declarat pentru cotidianul britanic o sursa militara ucraineana.

Tensiunile au sporit in Transnistria, regiune separatista a Republicii Moldova, dupa o serie de explozii misterioase atribuite „teroristilor”.

Analistii occidentali cred ca obiectivul Kremlinului este de a crea o legatura terestra dinspre Rusia de-a lungul intregii coaste a Ucrainei catre Transnistria, taind accesul Ucrainei la Marea Neagra, scrie The Times.

Potrivit unei surse militare, serviciile de informatii ucrainene atrag atentia asupra activitatii de la aerodromul principal din Tiraspol, „capitala” Transnistriei, ceea ce sugereaza ca rusii se pregatesc pentru conflict, cu avioane de transport Iliusin-76 si, posibil, elicoptere care ar urma sa ajunga aici.

Potrivit functionarilor occidentali, circa 1.500 militari rusi ar fi stationati in Transnistria.

Rusia ar putea crea un „pretext” pentru a interveni in Republica Moldova care sa se suprapuna cu defilarea de 9 mai, cand rusii sarbatoresc Ziua Victoriei, care marcheaza infrangerea nazistilor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Mai mult despre:

Comentarii: