Moment penibil, rachetele S-400 ale Rusiei se ofilesc in direct la televizor. Militarul rus se lauda cat de bine este aparata Crimeea – Video

externe

Moment ridicol in timpul unei transmisii in direct la un post de televiziune din Rusia. In timp ce un militar se lauda ca peninsula Crimeea este bine aparata de rachetele S-400 impotruva atacurilor Ucrainei, in spatele sau se „ofilesc” chiar rachetele S-400.

Militarul rus sustinea ca toate sistemele de aparare antiaeriana din Crimeea au fost modernizate cu cele mai moderne versiuni de S-400. Insa chiar in timp ce vorbea, rachetele S-400 au inceput sa se indoaie, acestea fiind de fapt niste baloane.

Mihailo Podoliak, consilierul sefului administratiei presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins responsabilitatea Kievului pentru exploziile produse in urma cu o zi la o baza aeriana din Crimeea (peninsula anexata de Rusia in 2014).

‘Desigur ca nu avem nimic de-a face cu asta. Acestea sunt, probabil, mecanisme compensatorii in cadrul managementului ineficient al fortelor armate ale Federatiei Ruse’, a spus Podoliak, intrebat intr-o conferinta de presa referitor la aceasta.

Podoliak a spus ca exploziile ar fi putut avea diverse cauze, de la o detonare accidentala a munitiei, dupa cum sustine Ministerul rus al Apararii, pana la rezultatul unei gestionari ineficiente.

Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus in totalitate ipoteza unei actiuni a ‘partizanilor ‘ care doresc eliberarea Crimeii.

‘Desigur, oamenii care traiesc in ocupatie inteleg ca vremurile ocupatiei se apropie de sfarsit si trebuie sa-si arate pozitia. Recuperarea Crimeii este ceva care trebuie sa se intample’, a spus el.

Despre posibila implicare a unor rezidenti din Crimeea in exploziile de marti de la o baza aeriana din peninsula scrie miercuri si publicatia americana The New York Times.

Pentru a atinge tinte cu mult in spatele liniilor inamice rusesti, armata ucraineana ar fi putut recurge la rezidenti din teritoriile ocupate loiali guvernului de la Kiev, apreciaza ziarul american, numindu-i pe acestia din urma ‘luptatori din umbra’ sau ‘partizani’, potrivit EFE.

Acestora li se atribuie o serie de atacuri misterioase recente: imbolnavirea subita a primarului numit de Kremlin in orasul Herson, aflat sub ocupatie rusa, care a trebuit sa fie evacuat la Moscova in weekend; uciderea prin impuscare a directorului adjunct dintr-un alt oras important din regiune la nici 24 de ore; o serie de explozii la o baza aeriana rusa din Crimeea marti.

Referitor la acest din urma incident, soldat cu un mort, Ministerul rus al Apararii a confirmat seria de explozii, atribuind-o unui accident.

‘Pe teritoriul aerodromului Saki, in apropiere de orasul Novofiodorovka a avut loc detonarea mai multor munitii intr-o zona protejata de depozitare’, a indicat ministerul intr-un comunicat.

Cu toate acestea, scrie The New York Times, un ofiter superior militar ucrainean familiarizat cu situatia a spus ca fortele Kievului s-ar fi aflat in spatele exploziei.

‘Aceasta este o baza aeriana de unde decolau cu regularitate avioane pentru atacuri impotriva fortelor noastre in teatrul de operatiuni din sudul tarii’, a afirmat acesta, sub rezerva anonimatului.

Oficialul respectiv nu a dezvaluit tipul de arma folosit in atac, spunand doar ca ‘a fost folosit un dispozitiv fabricat exclusiv in Ucraina’, potrivit Times.

Potrivit cotidianului citat, un atac ucrainean asupra fortelor ruse din peninsula Crimeea ar reprezenta o extindere semnificativa a eforturilor ofensive ale Ucrainei, care pana acum aveau ca obiectiv respingerea trupelor ruse din teritoriile ocupate dupa 24 februarie, cand a inceput invazia.

In plus, ar fi un motiv jenant pentru presedintele rus Vladimir Putin care vorbeste deseori despre Crimeea, anexata ilegal in 2014, de parca ar fi un teritoriu sacru.

Inregistrarile video verificate si analizate de The New York Times arata o coloana de fum ridicandu-se din baza aeriana chiar inainte de producerea a cel putin trei explozii: doua imediat una dupa alta si o a treia cateva clipe mai tarziu.

Din aceste videoclipuri nu este clar ce anume a provocat exploziile. In plus, un videoclip incarcat pe retelele de socializare arata cel putin un avion de razboi, un Su-24M, distrus pe pista bazei. Unele media ucrainene au indicat miercuri ca cel putin noua avioane de lupta rusesti au fost distruse la baza de langa Novofiodorovka.

Un inalt oficial ucrainean a spus ca atacul a implicat forte de rezistenta loiale guvernului de la Kiev, dar nu a dezvaluit daca acele forte au efectuat atacul sau au ajutat unitati militare ucrainene regulate sa atace baza, asa cum s-a intamplat uneori in alte teritorii ocupate de Rusia.

Rusia ezita oficial deocamdata sa atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru atacurile asupra aerodromului din Novofedorovka din Crimeea ocupata, deoarece aceasta ar dovedi ineficienta sistemului rus de aparare antiaeriana, considera analisti ai Institutului pentru Studiul Razboiului din SUA (ISW).

Mai mult despre: ,

Comentarii: