Monica Macovei despre actualul ministru al Justitiei. „Toader a facut deja o alegere clara: de partea hotilor, nu a justitiei”

politica

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, il pune la punct pe Tudorel Toader, dupa ce acesta a sustinut intr-un proiect de lege ca ministrul Justitiei sa fie cel care desemneaza candidatii pentru functia de Procuror European.

Monica Macovei desfiinteaza din temelii propunerea lui Toader si sustine ca acesta nu are niciun motiv pentru a se implica, sustinand ca ministrul s-a pozitionat de-a lungul timpului „de partea hotilor, nu a justitiei”. De cealalta parte, Macovei sustine ca Procurorul General sa faca selectia si sa propuna CSM, pentru audiere, candidatii.

„Tudorel Toader nu ar trebui sa se implice in procedura de selectie a celor 3 procurori pe care Romania ii va propune pentru desemnarea Procurorului European. Toader a facut deja o alegere clara: de partea hotilor, nu a justitiei”, scrie Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei isi continua astfel postarea.

„Solutia este ca Procurorul General sa faca selectia si sa propuna CSM, pentru audiere, candidatii.

Ministrul-profesor doctor in drept Tudorel Toader doreste sa fie cel care desemneaza cei 3 candidati romani pentru functia de Procuror European, printr-o comisie de selectie in care si-a asigurat majoritatea. Din comisia de selectie, care va fi prezidata de ministru, ar urma sa faca parte un reprezentant al CSM, unul al Parchetului General si doi reprezentanti propusi de ministrul Justitiei. Adica 3 voturi din 5 au mari sanse sa fie doar decizia ministrului-profesor doctor in drept”, explica Monica Macovei.

„Tudorel Toader a facut deja o alegere clara, de partea hotilor, nu a justitiei si de aceea nu ar trebui sa se implice in procedura de selectie a celor 3 procurori pe care Romania ii va propune pentru desemnarea Procurorului European, alaturi de toate celelalte state membre”, mai completeaza actualul europarlamentar in postarea sa de pe Facebook.

„Prin actiunile si declaratiile sale, doctorul in drept Toader s-a rupt definit de sistemul de justitie, pe care ar fi trebuit sa il coordoneze, sa il sustina si sa il apere in fata atacului furibund al politicienilor.

Realitatea este alta:

1. In octombrie 2017, aproape 4.000 de magistrati au semnat un memoriu prin care cereau ca legile justitiei sa fie retrase. Ministrul-profesor doctor in drept s-a facut ca nu aude si nu vede.
2. In decembrie 2017, sute de magistrati au protestat, in afara orelor de munca, in fata instantelor, in special fata de intentia de modificare a Codurilor penale.
3. In februarie 2018, peste 1.350 de magistrati au semnat o Scrisoare deschisa pentru sustinerea independentei justitiei, dupa ce Toader a sustinut “raportul” de revocare a procurorului-sef al DNA.
4. Ministrul-profesor doctor in drept nu a obtinut niciun vot din partea procurorilor din Sectia de procurori a CSM pentru propunerea de revocare a sefei DNA, doar el si-a votat decizia.
5. Tudorel Toader a refuzat sa participe la sedintele de bilant ale DNA si Ministerului Public, validand ruptura de sistemul de justitie”, mai scrie Macovei.

Fostul ministru al Justitiei mai reaminteste in postarea sa:

„In schimb, ministrul Justitiei s-a dus, in noiembrie 2017, la Curtea Constitutionala sa fie de partea politicienilor cu dosare penale si impotriva procurorilor DNA.

Mai mult, Toader este contestat si de societate: in doar cateva zile, peste 108.000 de oameni au semnat o petitie prin care se opun revocarii procurorului-sef al DNA.

Cand singura sustinere ii vine de la politicieni anchetati, inculpati si condamnati si de la televiziunile mogulilor, de la care se inspira cand isi redacteaza rapoartele de evaluare, profesorul-doctor in drept Toader ar trebui sa faca un pas inapoi si sa lase sistemul de justitie sa-si desemneze candidatii pentru Institutia Procurorului European.

Solutia este ca Procurorul General sa faca selectia si sa propuna CSM, pentru audiere, candidatii. Iar pentru asta nu este nevoie de un proiect de lege, cum propune Tudorel Toader.”, sustine Monica Macovei pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: