„Monstrul” blindat trimis de SUA in ajutorul trupelor Ucrainei: International MaxxPro – Video

externe

Cateva zeci de blindate masive International MaxxPro se afla deja in serviciul trupelor ucrainene. Cel putin 18 astfel de vehicule au fost filmate recent in Ucraina indreptandu-se catre linia frontului.

MaxxPro poate rezista la focuri de arma de calibru mic si la explozii de la mine si dispozitive explozive improvizate (IED). Conform publicatiilor ucrainene, cateva zeci de astfel de blindate uriase sunt deja angajate in lupta in Ucraina.

MaxxPro este un vehicul de lupta protejat impotriva ambuscadelor si rezistent la mine, dezvoltat de Navistar International in colaborare cu compania israeliana Plasan, specializata in protectia militarilor.

Varianta MaxxPro International poate supravietui la radiatii si la medii biologice si chimice. Navistar a livrat deja peste 9.000 de vehicule MaxxPro armatei americane.

Primele vehicule MaxxPro create in cadrul programului MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) au fost testate in 2007 la Aberdeen Proving Ground. Dupa testele reusite, Corpul puscasilor marini al SUA a comandat 1.200 de unitati la 31 mai 2007 pentru livrare pana in februarie 2008. Contractul a costat Pentagonul 623 de milioane de dolari.

Pentagonul a decis ca acest lucru nu este suficient, iar la 19 iunie 2007, Corpul puscasilor marini americani a primit inca 16 MRAP-uri, ceea ce a costat bugetul SUA 8,5 milioane de dolari. Pentru alte ramuri ale fortelor armate americane, in iulie 2007, au fost comandate alte 755 de MRAP-uri care urmau sa fie livrate pana in februarie 2008, in cadrul unui contract in valoare de aproximativ 414 milioane de dolari. La 18 octombrie 2007, Corpul puscasilor marini al SUA a atribuit un alt contract pentru inca 1.000 de unitati MaxxPro pana in aprilie 2008, la un cost de aproximativ 509 milioane de dolari.

Acest transportor blindat de personal a devenit foarte popular in randul armatei americane, cateva mii de astfel de vehicule fiind in prezent in serviciul fortelor armate americane.

Datorita designului in forma de V al caroseriei, vehiculul este protejat la maximum impotriva minelor sau a dispozitivelor explozive improvizate. Masina este echipata cu protectie balistica – blindaj si geamuri, necesare pentru indeplinirea sarcinii. Acest lucru este foarte important in conditiile de lupta moderne. Modelele MaxxPro Plus si Dash au fost proiectate pentru a accepta blindaj suplimentar in functie de cerintele misiunii.

Specificatiile MaxxPro MRAP

Protectie: Caroseria in forma de V deviaza explozia unei mine sau a unui dispozitiv exploziv improvizat departe de vehicul
Greutate: 13,6-14,5 tone
Viteza: 105 km/h
Autonomie: 600 km
Dimensiuni: lungime 6,45 m, latime 2,59 m, inaltime 3,04 m
Armament: versiunea de baza poate fi echipata cu o mitraliera de 7,62 mm sau 12,7 mm
Echipament suplimentar: troliu, protectie NBC
Echipaj: 3 oameni (comandant, sofer, mitralior), poate transporta 4-6 infanteristi

Comentarii: