Moscova ameninta si Franta cu un „razboi adevarat”. Medvedev s-a rastit la un ministru francez: „Supravegheati-va limbajul!”

externe

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, a reactionat violent marti dupa o declaratie a ministrului francez al economiei, Bruno Le Maire, care a promis razboi economic si financiar impotriva Rusiei dupa invadarea Ucrainei.

”Astazi, un anume ministru francez a spus ca au declarat razboi economic Rusiei. Supravegheati-va limbajul, domnilor! Si nu uitati ca in istoria umanitatii razboaiele economice s-au transformat adesea in razboaie adevarate”, a scris Medvedev pe Twitter, potrivit Reuters.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat si el declaratiile ministrului francez, mentionand, potrivit Interfax, ca sanctiunile impotriva Rusiei au sunt ”puternic concentrate” si acum ”toata mastile au cazut”.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a avertizat marti ca „vom provoca prabusirea economiei ruse prin sanctiunile economice occidentale impuse ca reactie la invazia rusa in Ucraina”, transmite AFP, citata de Agerpres.

Printre anunturile facute in ultimele zile de mai multe tari europene si de Statele Unite, pentru a descuraja Rusia sa continue atacul asupra Ucrainei, se numara inchiderea spatiilor aeriene, inghetarea activelor unor personalitati si firme din Rusia, reevaluarea unor legaturi financiare sau comerciale, consemneaza agentia citata.

„Raportul de forte economice si financiare este complet in favoarea Uniunii Europene, care acum isi descopera puterea economica”, a subliniat Le Maire la postul de radio France Info.

Una din cele mai recente masuri, blocarea activelor in valuta din strainatate ale Bancii Centrale a Rusiei, a provocat luni prabusirea cursului rublei, iar multi rusi s-au grabit sa mearga la banci pentru a retrage numerar.

Moscova a reactionat de urgenta, interzicand rezidentilor sa transfere valuta in strainatate si obligand exportatorii din Rusia sa isi schimbe in moneda nationala o mare parte din venituri.

Le Maire a apreciat ca activele rusesti care urmeaza sa fie blocate de aliatii occidentali sunt echivalente cu „aproape 1000 de miliarde de dolari”. „Vom duce un razboi economic si financiar total impotriva Rusiei”, a avertizat el, adaugand ca Occidentul este gata sa inaspreasca si mai mult sanctiunile impotriva Rusiei, daca va fi necesar. Ministrul a recunoscut ca poporul rus va suferi efectele sanctiunilor impuse „din cauza conducatorului sau”.

„Urgenta este sa crestem costul razboiului pentru presedintele (rus Vladimir) Putin”, a aratat luni presedintia Frantei, apreciind ca sanctiunile deja adoptate fac Rusiei mai mult rau decat se astepta liderul de la Kremlin.

Intrebat despre activitatile in Rusia ale marilor companii franceze din domeniul energiei TotalEnergies si Engie, Le Maire a subliniat ca acum este „o problema de principiu sa actionam cu toata personalitatea politica sau economica apropiata de puterea rusa”.

In ceea ce priveste TotalEnergies, ministrul a dat asigurari ca in urmatoarele zile se vor lua decizii impreuna cu grupul respectiv. El a afirmat ca presedintele TotalEnergies, Patrick Pouyanne, „constientizeaza acut gravitatea situatiei”.

Alte mari companii petroliere, cum ar fi cele britanice Shell si BP, au anuntat deja ca se retrag din proiectele in Rusia si isi vor vinde participarile pe care le detin in firmele rusesti, mentioneaza AFP.

Referitor la Engie, partenera in proiectul gazoductului NordStream 2, suspendat de Germania, Le Maire a apreciat ca „subiectul este putin diferit”, deoarece francezii si-au transformat participarea intr-un „imprumut”.

Presiunile asupra marilor grupuri occidentale din domeniul petrolului si gazelor au crescut dupa declansarea conflictului din Ucraina. Prezenta lor in Rusia contribuie la veniturile Rusiei din exploatarea resurselor energetice, principala sursa de finantare a tarii.

Mai mult despre: ,

Comentarii: