Moscova anunta ca numerosi razboinici ISIS intra acum in Afganistan dupa retragerea trupelor NATO: „Situatia se deterioreaza rapid”

externe

Combatanti ai gruparii teroriste Stat Islamic (SI) patrund „in mod activ” in Afganistan dinspre Libia si Siria, dupa iesirea trupelor internationale din aceasta tara central-asiatica, a declarat miercuri ministrul apararii rus, Serghei Soigu, informeaza EFE, citata de Agerpres.

„Desigur, avem mari sperante ca se va ajunge la un anumit consens si la reconciliere interetnica in Afganistan. Dar in acelasi timp vedem cat de activ intra aici unitati ale SI din diverse regiuni, inclusiv din Siria si Libia”, a afirmat Soigu, citat de agentia oficiala rusa TASS.

Soigu a atras atentia ca situatia din Afganistan „se deterioreaza rapid” si scapa practic de sub controlul autoritatilor de la Kabul dupa ofensiva talibanilor in mare parte din teritoriu.

Ministrul apararii rus a sustinut ca are loc „un exod masiv” de afgani catre Tadjikistan si Uzbekistan si ca este ingrijoratoare „in mod special consolidarea pozitiilor SI si ale altor organizatii teroriste internationale, ceea ce a dus la o crestere a amenintarii la adresa tarilor vecine”. „Din acest motiv trebuie sa recunoastem ca misiunea SUA si a NATO in Afganistan a dat gres”, a afirmat el.

„Retragerea grabita” a contingentelor straine a provocat o crestere brusca a tensiunii politico-militare si a ostilitatilor, a mai apreciat ministrul rus, citat de agentia Interfax. „Totodata, americanii sunt mai preocupati de posibilitatea crearii de noi rute de tranzit si de structuri logistice in statele din Asia Centrala, de desfasurarea bazelor si instalatiilor lor militare. Credem ca aceasta nu va duce la nimic bun, ci doar poate duce la o prezenta pe termen lung a Aliantei (Nord-Atlantice) in regiune si la instabilitate suplimentara”, a insistat Soigu.

Mai mult despre:

Comentarii: