externe

Moscova cauta „barbati adevarati” pe care sa-i trimita in Ucraina: „In timpul verii puteti castiga cu usurinta aproximativ un milion de ruble!”

In intreaga Rusie, se formeaza batalioane de voluntari pentru a fi desfasurate in razboiul din Ucraina, alaturandu-se asa-numitei „operatiuni militare speciale” declarate de presedintele Vladimir Putin in februarie, informeaza CNN intr-un amplu material.

De la Murmansk, in Cercul Arctic, pana la Perm, in Urali, si Primorsky Krai, in Orientul Indepartat al Rusiei, se face apel atat la patriotism, cat si la portofelele rusilor. Experienta militara relevanta nu este intotdeauna necesara.

Analistii evalueaza ca peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizati pentru a suplimenta randurile epuizate de cinci luni de lupta – intre un sfert si o treime din forta desfasurata pentru a castiga regiunea Donbas din est, unde probabil vor fi trimisi cei mai multi voluntari.

Saptamana trecuta, Richard Moore, seful MI6, serviciul secret de informatii din Marea Britanie, a declarat pentru CNN ca „rusilor le va fi din ce in ce mai greu sa furnizeze forta de lupta, materiale in urmatoarele saptamani”.

Putin s-a opus ideii unei mobilizari generale in Rusia. Aceste batalioane sunt o modalitate de a spori efectivele militare ale Rusiei fara o astfel de masura drastica. De asemenea, ele par sa se concentreze asupra regiunilor mai sarace si mai izolate, folosind momeala banilor castigati repede.

Ce impact pot avea aceste batalioane este o intrebare deschisa. Unitatile de voluntari ceceni au jucat un rol important in campania din Donbas, in special in Mariupol. Dar acestea sunt relativ bine echipate si au o experienta militara vasta. Batalioanele care sunt asamblate in alta parte in mod clar nu au astfel de calitati.

Kateryna Stepanenko, cercetator in domeniul Rusiei la Institutul pentru Studiul Razboiului din Washington, spune: „Unele batalioane vor participa exclusiv la operatiuni de sustinere a luptei si de sprijin in lupta (cum ar fi batalioanele de logistica sau de semnalizare), in timp ce altele vor intari unitatile militare preexistente sau vor forma batalioane de lupta.”

Dar ea adauga: „Este putin probabil ca instruirea pe termen scurt sa transforme voluntarii fara experienta anterioara in soldati eficienti in orice unitate.”

Stepanenko spune ca procesul de recrutare este condus de la Moscova. „Kremlinul ar fi ordonat tuturor celor 85 de subiecti federali rusi (regiuni ale Federatiei Ruse plus Crimeea si Sevastopol ocupate) sa recruteze batalioane de voluntari pentru a evita declararea mobilizarii partiale sau totale in Rusia.”

Se asteapta ca regiunile sa ajute si la finantarea recrutarii, ceea ce, spune ea, „pune o presiune puternica asupra bugetelor regionale”. Krasnoyarsk din Siberia, de exemplu, a trebuit sa puna deoparte aproximativ 2 milioane de dolari pentru acest proiect, a declarat Stepanenko.

Calificarile necesare pentru a se inrola variaza de la un loc la altul. Un pliant online din Kazan, in Tatarstan, spunea „Invitam barbati cu varsta sub 49 de ani care au servit anterior in armata si oferim un contract de 4 luni in specializarea dumneavoastra militara”.

In alte parti, sunt eligibili barbatii cu varsta de pana la 60 de ani fara cazier judiciar. Adesea, in anunturile online nu este mentionata nicio cerinta privind experienta militara anterioara.

Anuntul de la Perm – sub titlul „Un loc de munca pentru barbati adevarati” – cauta „patrioti curajosi, indrazneti, curajosi, increzatori in sine, extraordinari, bine pregatiti ai natiunii noastre”.

Potrivit anunturilor, se aloca aproximativ o luna pentru instruire – nu prea mult pentru o situatie in care recrutii au putina sau deloc experienta militara. Conform politicii standard a Ministerului rus al Apararii, toti recrutii care semneaza un contract trebuie sa aiba patru saptamani de pregatire in domeniul armelor combinate. Nu este clar daca acelasi regim este extins la toti voluntarii.

Unele dintre batalioanele de voluntari au trecut deja prin poligonul de antrenament Mulino de langa Nijni Novgorod, potrivit postarilor din social media.
Contractele voluntarilor tind sa fie de la patru luni la un an. Acestia promit salarii mult mai mari decat media din regiunile rusesti. De exemplu, batalioanele care se formeaza in Perm si in regiunea Kirov din vestul Rusiei ofera un venit incepand de la 300.000 de ruble lunar (aproximativ 5.000 de dolari), in timp ce in Baskortostan, in apropiere de granita cu Kazahstan, minimul este de 280.000 de ruble. Voluntarilor din Baskortostan li se promite un supliment de 8.000 de ruble pe zi pentru operatiunile de lupta.

Un anunt care circula pe canalele de socializare din Baskortostan spune ca: „In timpul verii puteti castiga cu usurinta aproximativ un milion de ruble!”.

Salariul mediu lunar in aceste zone este cuprins intre 30.000 si 45.000 de ruble, aproximativ o zecime din ceea ce ar putea primi un voluntar daca ar fi desfasurat pe front.

Exista si alte avantaje. In Perm si Kirov, copiilor voluntarilor li se promite admitere preferentiala la universitati. Voluntarii vor primi statutul de „veteran de lupta”, ceea ce le va acorda o indemnizatie lunara pe viata si reduceri la locuinta si transport.

Si exista un barem de despagubiri pentru victimele de pe campul de lupta, in unele cazuri mai mult de 3 milioane de ruble pentru rani grave. In cazul in care un voluntar este ucis, familia sa va primi 12,4 milioane de ruble de la bugetul federal si 2 milioane de la regiune.

Unii voluntari au declarat pentru publicatia online Verstka ca sunt motivati de salarii, pentru ca, de exemplu, sa isi poata construi o casa. Altii par inspirati de patriotism; unii par sa vrea pur si simplu o aventura.

Unul dintre ei, pe nume Vitaly, a declarat pentru Verstka: „Respect realizarile stramosilor nostri si imi este greu sa vad cum sunt scuipati. Si, bineinteles, exista si bonusul placut sub forma platilor pe care le ofera guvernul”.

Altii i-au spus lui Verstka ca au dorit sa scape Ucraina de nazism, un indiciu al puterii presei de stat rusesti, care a alimentat fara incetare ideea ca actiunea Rusiei este de a „denazifica” Ucraina.

Daca toate regiunile rusesti ar genera fiecare cate un batalion, costul ar fi considerabil. Kateryna Stepanenko estimeaza ca o unitate de 400 de oameni ar costa 1,2 milioane de dolari pe luna in salarii, ceea ce, potrivit ei, este scump, avand in vedere ca programul nu va produce unitati de elita.

Voluntarii ceceni au fost primii care au intrat in Ucraina la scurt timp dupa inceperea invaziei. Batalionul Vostok a intrat in actiune la Mariupol, unde a fost implicat in operatiuni de infanterie. Liderul cecen, Ramzan Kadirov, a laudat frecvent Batalionul Vostok.

La sfarsitul lunii aprilie, Kadirov a declarat pe canalul sau Telegram ca „sute de soldati curajosi din diferite colturi ale imensei noastre tari au decis sa faca parte din armata rusa de eliberare”.

Iar in luna mai, el a declarat ca 200 de „razboinici” absolveau Universitatea rusa a fortelor speciale din Gudermes si plecau in fiecare saptamana spre Ucraina.

Potrivit unor estimari, pana la 8.000 de ceceni au plecat sa lupte in Ucraina. Acestia au fost puternic implicati in campaniile de cucerire a oraselor Severodonetsk si Lysychansk.

Voluntari din Buriatia, in Orientul Indepartat rusesc, au fost, de asemenea, implicati de timpuriu; mai multi au fost ucisi, inclusiv unul bine cunoscut pentru ca a luptat in Siria.

Mai recent, si alte regiuni rusesti au intensificat actiunile. Un caz proeminent este cel al republicii Baskortostan.

Un ofiter de marina in retragere, Alik Kamaletdinov, a anuntat pe retelele de socializare ca recruteaza pentru un batalion de voluntari deoarece „Baskiria a fost intotdeauna un pilon al statului nostru in vremuri dificile. … Sa ne sustinem tara si pe presedintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin nu prin cuvinte, ci prin fapte!”.

Guvernatorul Baskortostanului, Radiy Habirov, a postat pe Telegram saptamana trecuta: „Astazi ne vedem cu cel de-al doilea batalion baskir in Donbas”.
„Astfel, peste 800 de voluntari, toti fii ai Baskortostanului, vor merge sa apere tara noastra si Donbasul fratesc”.

Printre alte regiuni care au inceput sa stranga batalioane de voluntari se numara Chelyabinsk, in Urali, si Primorsky, in Extremul Orient rus. Fotografii cu aproape 300 de voluntari din Chelyabinsk au fost postate saptamana trecuta.

Seful biroului de recrutare din Tatarstan, Evgeniy Tokmakov, a declarat la o conferinta de presa ca „batalioanele ar trebui sa fie formate numai din nativi din Tatarstan, astfel incat acestia sa poata sa stea umar la umar, sa se cunoasca intre ei”.

Mai multe unitati de luptatori cazaci sunt, de asemenea, in curs de formare – ceea ce nu este o surpriza, avand in vedere ca acestia au fost implicati in mod proeminent in estul Ucrainei in 2014. Regiunea Orenburg a trimis deja trei batalioane de cazaci in razboi.

Ritmul de recrutare se accelereaza — in ultimele zile, regiunile Murmansk din Cercul Arctic si Tiumen din Siberia de Vest au anuntat formarea de unitati de voluntari.

Modul in care aceste batalioane – majoritatea sunt mai mici decat un batalion obisnuit – vor fi integrate in operatiunea rusa nu este inca clar. Unitatile tatare si baskir vor fi transformate in batalioane de puscasi motorizati.

Exista semne ca lipsa de forta de lupta rusa in Ucraina incepe sa se resimta. Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformarii spune ca a gasit locuri de munca vacante pentru peste 20.000 de militari rusi prin contract la centrele regionale de ocupare a fortei de munca.

Dar, dupa cum spune un analist, un batalion este mai mult decat „o multime cu pusti”. Stepanenko, de la Institutul pentru Studiul Razboiului, a declarat ca „acesti recruti slab pregatiti vor fi probabil folositi drept carne de tun, avand in vedere tratamentul anterior al Rusiei fata de recruti si unitatile proxy”.

Este greu de imaginat cum vor influenta conflictul aceste grupuri disparate, fara cunostinte despre spatiul de lupta si cu abilitati militare ruginite sau inexistente.

Chiar si asa, a declarat Stepanenko, rusii „continua sa suporte pierderi grele fara a castiga mult teren. Prin urmare, ei au nevoie de un aflux constant de forta de lupta rusa pentru a-si recupera pierderile”.

Vadym Skibitskyi, un purtator de cuvant al Directiei principale de informatii, a declarat ca Rusia intentioneaza sa formeze 16 noi batalioane pana la sfarsitul lunii iulie. El a declarat pentru portalul online Krym.Reali ca „potrivit estimarilor noastre, vor fi aproximativ 4.000 de oameni in fiecare regiune, inclusiv in Crimeea”. Skibitskyi a confirmat pentru CNN ca remarcile sale au fost difuzate corect, dar a refuzat sa ofere mai multe detalii.

Stepanenko crede ca scopul final este o forma de mobilizare pe furis.

„Putin pare sa nu aiba incredere ca manifestarile de sustinere a razboiului vor supravietui unui efort de recrutare generala. Recrutarea pentru batalioanele de voluntari sau mobilizarea pe ascuns afecteaza doar un mic procent de militari si familiile acestora. O astfel de actiune ii permite lui Putin sa controleze aspectul invaziei fara a supara cea mai mare parte a populatiei masculine rusesti si familiile lor”, a declarat Stepanenko.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

11 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

12 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

12 ore ago