Moscova, enervata rau ca tarile baltice demoleaza monumentele sovietice: „Este inacceptabil pentru noi”

externe

Ministerul rus al Afacerilor Externe a condamnat marti demolarea de monumente din epoca sovietica in statele baltice, pe care a calificat-o drept „rusofobie”, si a atentionat ca acest lucru va avea impact asupra relatiilor bilaterale, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Intr-un comunicat formulat pe un ton dur, Moscova a acuzat de asemenea Letonia, Lituania si Estonia de xenofobie si discriminare, afirmand ca aceste tari isi trateaza minoritatile ruse ca pe „oameni de categoria a doua”.

„Ceea ce se intampla acum in tarile baltice este inacceptabil pentru noi si in mod cert va afecta starea relatiilor bilaterale cu aceste tari, care deja sunt intr-un total declin”, a subliniat ministerul rus.

Joia trecuta, Letonia a demolat la Riga un monument emblematic ce data din epoca sovietica, in conformitate cu legislatia modificata dupa invazia rusa asupra Ucrainei si in pofida protestelor minoritatii ruse din aceasta republica baltica.

Letonia, la fel ca vecinii sai baltici Lituania si Estonia, face parte din Uniunea Europeana (UE) si din Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si s-a pozitionat in mod ferm in sprijinul Ucrainei dupa declansarea invaziei ruse.

Tot marti, Kremlinul a condamnat apelurile unor lideri europeni de a interzice acordarea de vize pentru turistii rusi, afirmand ca astfel de propuneri sunt „irationale” si constituie cea mai recenta manifestare a agendei antirusesti a Occidentului, transmite Reuters.

In cadrul unei reuniuni care a inceput la Praga, ministrii de externe ai tarilor din UE vor discuta apelurile tarilor baltice si ale altor cateva state membre de a suspenda eliberarea de vize pentru rusi pentru acces in Spatiul Schengen.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, si-a exprimat marti speranta ca vizita delegatiei Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) va avea loc si a subliniat ca aceasta vizita este in interesul Rusiei. „Suntem interesati de aceasta vizita si o asteptam de multa vreme”, a spus Peskov.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate sase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luata sub control de trupele ruse la inceputul lui martie, la scurt timp dupa declansarea invaziei la 24 februarie.

Kievul si Moscova se acuza reciproc de bombardarea imprejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, si de punerea lui in pericol.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: