Moscova, furioasa ca rachete Patriot vor ajunge in Ucraina, ameninta: „Consecinte imprevizibile, vor fi tinte militare legitime pentru Fortele Armate ale Federatiei Ruse”

externe

Rusia a lansat joi un avertisment catre SUA in legatura cu propunerea de a transfera sisteme de aparare antiracheta Patriot catre Ucraina.

Este probabil ca Washingtonul sa aprobe in aceasta saptamana un acord de trimitere a sistemelor avansate de rachete catre Ucraina, dupa luni de zile de solicitari din partea presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca SUA sa furnizeze tarii sale arme mai puternice pentru a dobori rachetele rusesti.

Citeste si: CNN, veste majora: Administratia Biden finalizeaza planul de a trimite rachete Patriot in Ucraina. Sunt citate trei surse de la Washington

De luni de zile, Rusia bombardeaza Ucraina cu lovituri asupra infrastructurii sale energetice, provocand pene de curent in intreaga tara.

In timpul unei conferinte de presa de joi, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova,  a avertizat ca eventualele livrari de sisteme de catre Washington catre Kiev ar putea duce la escaladarea conflictului.

„La 13 decembrie, a fost anuntata intentia Statelor Unite de a furniza Ucrainei o baterie de aparare antiracheta Patriot. Anterior, multi experti, inclusiv [cei aflati] in strainatate, s-au indoit de logica unei astfel de actiuni, care ar duce la o escaladare a conflictului si ar creste riscul implicarii directe a armatei americane in ostilitati”, a declarat ea, citata de Newsweek USA.

Purtatoarea de cuvant a acuzat SUA ca continua sa „rasuceasca bratele altor tari NATO”.

Washingtonul „cere de la ei [membrii NATO] o contributie mai semnificativa la militarizarea Ucrainei”, a continuat Zaharova.

Ea a precizat ca, la 30 noiembrie, secretarul de stat american Antony Blinken a anuntat ca SUA, impreuna cu aliatii sai din NATO, au oferit Ucrainei asistenta militara in valoare de peste 40 de miliarde de dolari de la inceputul conflictului, la 24 februarie.

„Hotararea noastra colectiva de a sprijini Ucraina este si va continua sa fie de fier, acum, pe tot parcursul iernii si atat timp cat va fi nevoie pentru ca Ucraina sa reuseasca. Ne vom mentine si ne vom consolida sprijinul nostru de securitate, umanitar si economic pentru Ucraina”, a declarat Blinken la acea vreme.

Zaharova a declarat reporterilor ca toate armele furnizate de natiunile occidentale Ucrainei vor fi vizate de Rusia.

„Dorim sa va reamintim ca toate armele furnizate de Occident Ucrainei sunt tinte militare legitime pentru Fortele Armate ale Federatiei Ruse si vor fi fie distruse, fie capturate, asa cum a spus in repetate randuri tara noastra”, a spus ea.

Anterior, ambasada Rusiei la Washington a declarat ca posibila livrare a sistemelor de aparare antiracheta Patriot catre Ucraina este provocatoare si poate „duce la consecinte imprevizibile”.

Sistemul de aparare antiracheta Patriot cu baza la sol ar fi cea mai avansata racheta sol-aer pe care Washingtonul a furnizat-o Kievului de la inceputul razboiului. Cu o raza de actiune de peste 65 de mile, acesta poate detecta, urmari si angaja drone, rachete de croaziera si rachete balistice cu raza scurta de actiune sau tactice, potrivit Missile Defense Advocacy Alliance.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: