externe

Moscova nu accepta plafonarea pretului petrolului si analizeaza masurile pe care le va lua

Moscova nu va accepta plafonarea pretului pentru petrolul rusesc, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov citat de TASS.

„Evaluam situatia. Au fost facute anumite pregatiri pentru un astfel de plafon. Nu vom accepta plafonul de pret si va vom informa cum vor fi organizate lucrurile dupa incheierea evaluarii”, a comentat purtatorul de cuvant al Kremlinului decizia UE.

Vineri, tarile Uniunii Europene au convenit sa plafoneze pretul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril. Membrii grupului G7 si Australia au anuntat masuri similare.

Rusia a declarat in repetate randuri ca nu va furniza petrol tarilor care implementeaza plafonul – o pozitie reafirmata de Mihail Ulianov, ambasadorul Moscovei la organizatiile internationale la Viena, in postari pe retelele sociale de sambata.

„Incepand din acest an, Europa va trai fara petrol rusesc”, a spus el.

Plafonul de pret al G7 va permite tarilor din afara UE sa continue sa importe titei rusesc pe mare, dar va interzice companiilor de transport maritim, de asigurare si de reasigurare sa manipuleze incarcaturi de titei rusesti pe tot globul, cu exceptia cazului in care acesta este vandut cu mai putin de 60 de dolari. Acest lucru ar putea complica transportul titeiului rusesc cu preturi peste plafon, chiar si catre tari care nu fac parte din acord.

Ambasada Rusiei in Statele Unite a criticat, pe Telegram, ceea ce a numit „miscarea occidentala periculoasa” si a spus ca Moscova va continua sa gaseasca cumparatori pentru petrolul sau, potrivit Al Arabiya.

„Pasi ca acestia vor duce in mod inevitabil la cresterea incertitudinii si la impunerea de costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime. Indiferent de joaca actuala cu acest instrument periculos si ilegitim, suntem increzatori ca petrolul rusesc va continua sa fie solicitat”, se arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

23 de minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

23 de minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

31 de minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

44 de minute ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

2 ore ago