Moscova recunoaste ca a spulberat cu o racheta unul dintre satelitii sai: „Ministerul Apararii a realizat cu succes un test, in urma caruia a fost lovit aparatul spatial rus devenit inoperabil ‘Tselina-D'”

externe

Moscova a calificat drept neintemeiate si ‘ipocrite’ acuzatiile americane la adresa Rusiei, suspectata de efectuarea unui tir cu racheta antisatelit care a pus in pericol siguranta Statiei Spatiale Internationale (ISS), relateaza AFP, citata de Agerpres.

‘A declara ca Federatia Rusa creeaza riscuri pentru exploatarea in scopuri civile a spatiului este cel putin ipocrit. Nu exista niciun fapt in acest sens’, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, formuland critici la adresa SUA.

SUA, potrivit lui, ‘ignora propunerile Rusiei si Chinei in vederea incheierii unui acord international pentru a impiedica o cursa a inarmarilor in spatiu’.

‘In 2020, ei (americanii) au creat un comandament spatial si au adoptat o strategie al carei scop este instaurarea unei dominatii militare in cosmos’, a spus el, acuzand Pentagonul ca pregateste plasarea pe orbita a unor sisteme antiracheta.

Potrivit SUA, Moscova a efectuat luni de pe Terra un tir cu racheta impotriva unuia dintre propriii sateliti, intr-un test care a generat un ‘nor’ de deseuri potential periculoase pentru siguranta ISS si a altor sateliti.

Dupa acest test, cele sapte persoane aflate in prezent la bordul ISS au trebuit sa se refugieze temporar in navele andocate pentru a se pregati pentru o eventuala evacuare de urgenta.

Oficiali ai NASA vor incerca sa abordeze miercuri problema testului rusesc cu racheta antisatelit cu ocazia unei vizite la Moscova, a declarat un responsabil NASA pentru agentia rusa de presa RIA Novosti.

Ministerul Apararii din Rusia a admis ca a efectuat luni un test cu o racheta antisatelit si a calificat la randul sau drept „ipocrite” SUA, care au acuzat Moscova ca a pus in pericol echipajul Statiei Spatiale Internationale in urma reziduurilor spatiale generate, a consemnat EFE.

„Concret, pe 15 noiembrie anul acesta Ministerul Apararii a realizat cu succes un test, in urma caruia a fost lovit aparatul spatial rus devenit inoperabil ‘Tselina-D’ care fusese plasat pe orbita in 1982”, noteaza ministerul intr-un comunicat.

„SUA stiu cu certitudine ca fragmentele rezultate, in termeni de timpi cat a durat testul si ca parametri orbitali nu au reprezentat si nici nu vor reprezenta o amenintare pentru statiile orbitale, aparatele si activitatile spatiale”, incheie comunicatul.

Agentia nationala rusa, Roscosmos, a precizat marti intr-un comunicat publicat anterior ca principala sa prioritate este de a garanta securitatea echipajului Statiei Spatiale Internationale (ISS). „Pentru noi, principala prioritate a fost si ramane aceea de a garanta securitatea neconditionata a echipajului”, informase Roscosmos intr-un comunicat difuzat pe contul sau oficial de pe Telegram.

Departamentul de Stat al SUA a acuzat luni Rusia de efectuarea „in mod periculos si iresponsabil” a unui test militar cu o racheta antisatelit, care i-a pus „in pericol” pe astronautii aflati la bordul ISS din cauza reziduurilor spatiale generate.

Ned Price, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, a declarat ca explozia satelitul rus a generat peste „1.500 de reziduuri spatiale identificabile” si alte sute de mii cu dimensiuni mai mici.

In prezent, la bordul ISS se afla sapte membri, astronautii americani Mark Vande Hei, Raja Chari, Thomas Marshburn si Kayla Barron, cosmonautii rusi Anton Skaplerov si Piotr Dubrov si germanul Matthias Maurer de la Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: