Moscova sare in ajutorul Regimului Vucic din Serbia: „Este evident ca Occidentul colectiv incearca sa destabilizeze situatia in tara”

externe

Alfred Simonis

Rusia a acuzat luni Occidentul ca incearca „sa destabilizeze” situatia in Serbia, unde manifestanti care contesta rezultatele recentelor alegeri legislative au atacat duminica primaria din Belgrad, relateaza AFP.

„Este evident ca Occidentul colectiv incearca sa destabilizeze situatia in tara”, a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, citata de agentia rusa de stiri RIA Novosti, comparandu-i pe manifestantii din Serbia cu cei din piata Maidan de la Kiev, unde pro-occidentalii au venit la putere la inceputul lui 2014, precizeaza Agerpres.

Manifestanti care contesta rezultatele recentelor alegeri legislative din Serbia au atacat primaria capitalei duminica, spargand geamurile cu pietre, inainte de a fi respinsi de politie.

Presedintele nationalist sarb Aleksandar Vucic, al carui partid a fost declarat invingator in alegerile legislative de la 17 decembrie, a afirmat ca doi politisti au fost „grav raniti” in timpul manifestatiei, in timp ce peste 35 de persoane au fost arestate.

Scrutinul de la 17 decembrie a provocat numeroase critici dupa ce o echipa de observatori internationali – din care au facut parte si reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa – a denuntat o serie de „nereguli”, in special „cumparare de voturi” si „depunerea de buletine de vot false in urne”.

Lupta opozitiei pro-europene cu regimul lui Vucic

Marinika Tepic, liderul opozitiei din Serbia, de origine romana, se afla in greva foamei pentru a denunta fraudele de la alegerile legislative din 17 decembrie. Partidul sau a declarat ca sanatatea ei este „in pericol”, dar femeia refuza sa renunte la lupta sa, relateaza Ouest-France, citata de news.ro.

Deputata, care este capul de lista al coalitiei de opozitie fata de presedintele Aleksandar Vucic,  cere anularea votului si a intrat luni in greva foamei impreuna cu alti sase deputati.

Sambata, partidul sau a declarat ca sanatatea sa este „in pericol” si ca trebuie sa i se faca zilnic perfuzii. Dar Marinika Tepic refuza sa renunte la lupta sa. „Incerc sa nu ma gandesc la asta (la moarte). Nu o vad ca pe un sacrificiu, ci ca pe o lupta si o modalitate de a ma mentine in viata”, spune femeia de 49 de ani, ajustandu-si patul improvizat pe care si l-a facut pe o banca din cladirea parlamentului din Belgrad.

Medicii „incearca sa ma tina in viata cat mai mult timp posibil, pentru ca nu am nicio intentie de a renunta pana cand aceste alegeri fraudate nu vor fi anulate, pana cand vor recunoaste ca a existat o frauda electorala si pana cand vointa poporului va fi aparata”, a adaugat opozanta.

Alegerile au atras numeroase critici dupa ce o echipa de observatori internationali – inclusiv reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) – a denuntat o serie de „nereguli”, inclusiv „cumpararea de voturi” si ” umflarea urnelor”.

Sute de persoane au manifestat zilnic in fata comisiei electorale sarbe, iar criticile internationale au curs. Germania a calificat presupusa frauda drept „inacceptabila” pentru o tara care spera sa adere la Uniunea Europeana, Statele Unite au cerut Belgradului sa abordeze „preocuparile” observatorilor electorali, iar UE a declarat ca „procesul electoral din Serbia necesita imbunatatiri tangibile si reforme suplimentare”.

In ciuda valului de critici, presedintele sarb a ramas neclintit. „As dori sa ii rog pe toti cei care sunt in greva foamei sa nu o faca. Ei pot organiza demonstratii in fiecare zi, eu sunt obisnuit cu demonstratiile”, a declarat el intr-un discurs televizat duminica.

Sambata, biroul procurorului sarb a declarat ca a cerut politiei sa investigheze mai multe presupuse nereguli pentru a stabili daca exista suficiente dovezi pentru a formula acuzatii oficiale.

Numeroase cazuri de presupuse nereguli au fost raportate, inclusiv cazuri de „coruptie electorala” si „cumparare de voturi”, a precizat biroul procurorului din Belgrad intr-un comunicat. Politia sarba a declarat duminica ca in total au fost depuse 344 de plangeri in ziua scrutinului si ca in 18 cazuri anchetatorii au gasit dovezi de „acte ilegale”.

Dar observatorii internationali au facut referire si la rapoarte privind „alegatori care locuiesc in strainatate si care au fost adusi cu autobuzul de catre partidul de guvernamant pentru a vota la Belgrad”. Tepic considera ca presedintele Aleksandar Vucic se afla in spatele acestor „importuri de alegatori”.

„Cred ca Serbia este singura tara din lume cu un fenomen de migranti electorali”, afirma ea. „Este ca in piesa de teatru Ubu Roi: cand poporul a incetat sa il mai iubeasca, a decis sa schimbe poporul”. Presedintele a respins aceste acuzatii, subliniind ca va „apara vointa poporului exprimata la urnele de vot”.

Mii de persoane s-au adunat duminica seara la Belgrad pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor parlamentare si locale.

Politia a folosit duminica gaze lacrimogene pentru a dispersa o multime care incerca sa intre in primaria din Belgrad, unde isi are sediul comisia electorala locala. Unii protestatari au escaladat cladirea si au spart ferestrele. Altii au aruncat cu pietre in cladire.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: