Moscova se vaicareste in vazul lumii: „Fortele ucrainene utilizeaza HIMARS primite din SUA peste tot”

externe

Ministerul de Externe rus a criticat joi SUA si Marea Britanie pentru ajutorul acordat Ucrainei in instruirea fortelor armate ale acesteia, calificand acest sprijin drept parte a ‘razboiului hibrid’ dus de tarile NATO impotriva Rusiei, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Washingtonul a pus la dispozitia Ucrainei instructori care au ajutat fortele Kievului sa utilizeze sisteme avansate de rachete de artilerie de inalta mobilitate (HIMARS) de fabricatie americana, a declarat purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, intr-o conferinta de presa.

Ea a subliniat ca aceste rachete, care au o raza de actiune mai mare si sunt mai precise decat alte arme de artilerie, sunt utilizate ‘pe scara larga’ de fortele ucrainene.

‘Fortele ucrainene utilizeaza HIMARS primite din SUA peste tot’, a remarcat Zaharova, adaugand ca Washingtonul a ‘trimis in secret instructori’ in Ucraina pentru a ajuta fortele ucrainene sa invete cum sa utilizeze si sa tinteasca cu noile arme, ceea ce a dus la tiruri asupra noi tinte civile in zonele controlate de Rusia, sustine ea.

Ambele parti neaga ca vizeaza civili si zone rezidentiale in conflictul care dureaza de aproape cinci luni, noteaza Reuters.

SUA au declarat ca opt sisteme HIMARS vor putea fi operate catre jumatatea lunii iulie de catre fortele ucrainene. O serie de analisti militari cred ca noile arme ar putea schimba evolutia situatiei din teren, iar Kievul spune ca a folosit deja rachete de acest tip pentru a distruge mai multe depozite de munitii rusesti in estul Ucrainei.

Zaharova a criticat de asemenea decizia Marii Britanii de a aduce sute de militari ucraineni in Regatul Unit pentru instruirea lor in manuirea noilor arme. Noua initiativa a Londrei de a forma pana la 10.000 de soldati ucraineni in cursul lunilor urmatoare face parte din ‘razboiul hibrid’ al Occidentului impotriva Moscovei, a spus ea.

Rusia a declansat o invazie militara in Ucraina la 24 februarie, primul act de agresiune de acest gen impotriva unui stat suveran in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Comentarii: