Moscova toarna gaz pe focul tensiunilor dintre China si Taiwan: „Partea chineza are dreptul sa ia masurile necesare pentru a-si proteja suveranitatea si integritatea sa teritoriala”

externe

China are dreptul sa ia „masurile necesare pentru a-si proteja suveranitatea”, a apreciat marti Rusia, calificand drept „provocare evidenta” vizita in Taiwan a presedintei Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

„Partea chineza are dreptul sa ia masurile necesare pentru a-si proteja suveranitatea si integritatea sa teritoriala privind problema Taiwanului”, subliniaza Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

MAE rus a calificat vizita inaltului responsabil american in Taiwan drept „provocare evidenta” vizand descurajarea Chinei.

Armata chineza a declarat ca „va lansa o serie de actiuni militare tintite ca raspuns” la aceasta vizita.

„Cerem Washingtonului sa se abtina de la actiuni care submineaza stabilitatea regionala si securitatea internationala si sa recunoasca noua realitate geopolitica in care nu mai este loc pentru hegemonia americana”, sustine MAE rus.

In cursul zilei, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase ca aceasta vizita provoaca o „crestere a tensiunii” in regiune si a acuzat Washingtonul ca alege „calea confruntarii”.

„Vrem sa subliniem o data in plus ca suntem absolut solidari cu China, atitudinea sa in fata problemei este de inteles si absolut justificata”, a afirmat el.

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat la randul sau:”Washingtonul aduce destabilizare in lume. Niciun conflict rezolvat in cursul ultimelor decenii, ci doar multe conflicte provocate”.

Confruntata cu sanctiuni economice grele in urma interventiei sale militare in Ucraina, Rusia a cautat sa se apropie de China, noteaza AFP.

Ofensiva rusa in Ucraina a amplificat temerea ca Beijingul ar putea sa-si puna in aplicare amenintarile sale de a anexa Taiwanul.

Comentarii: